Cum amâni plata chiriei și ce trebuie să faci pentru a obține păsuire

Cum amâni plata chiriei și ce trebuie să faci pentru a obține păsuire

Încă de pe la începutul pandemiei, s-a vorbit despre posibilitatea ca românii cu venituri afectate, dar și firmele să poată cere amânarea chiriei. Între timp, legea a trecut de Parlament și a fost și promulgată de președintele Iohannis. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să amâni plata chiriei.

Parlamentul a adoptat recent o lege care le permite persoanelor fizice și firmelor amânarea chiriei. Există, însă, câteva condiții. Beneficiarii trebuie să facă dovada că veniturile le-au fost afectate din cauza crizei. Astfel, se poate cere amânare doar dacă chiria nu e mai mare de 10.000 de lei în cazul firmelor.

În cazul persoanelor fizice, valoarea maximă e de 2.000 de lei. Și mai e încă un aspect important: indiferent că e vorba de firmă sau persoană fizică, trebuie să existe un contract de închiriere înregistrat ca atare la Fisc. Majoritatea persoanelor fizice nu au așa ceva, e adevărat, așadar nu poți beneficia dacă n-ai și un contract.

Chiria poate fi amânată pe perioada stării de urgență plus o lună de zile. Asta înseamnă cele două luni în care România a fost în stare de urgență plus încă 30 de zile – în total: 3 luni.

Cum amâni plata chiriei

Contractul de închiriere, înregistrat ca atare, este extrem de important pentru că perioada în care chiria e amânată va fi decontată de ANAF. Asta înseamnă că proprietarii nu vor fi afectați și veniturile lor nu vor scădea.

Cu excepția PNL, toate partidele au susținut adoptarea proiectului de lege, atât în comisia de specialitate, cât și în votul final din Parlament.

Forma finală îi numește pe beneficiari astfel:

”Locatarii: operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe”.

Există, însă, câteva condiții care trebuie îndeplinite:

  • a) chiria lunară specificată în actul adițional dintre locator și locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020
  • b) valoarea maximă a chiriei lunare din actul adițional este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locație și maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singură locație.

Beneficii pentru proprietari

Pe de altă parte, proprietarii dispuși să „lase” la chirie vor beneficia de scutire la impozitul pe venit, cu cel puţin 30% faţă de contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

Această facilitate va fi valabilă până la finele anului 2020. Nu înseamnă, însă, că banii nu se întorc la ANAF sub o formă sau alta.

Locatarii care beneficiază de amânarea chiriei sunt obligați să plătească chiriile lunare organului fiscal teritorial competent, care a plătit aceste chirii locatorului, eșalonat, în rate egale, după perioada in care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020. În cazul în care, locatarii nu își achită obligațiile, organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanțelor nerecuperate.

Deci, pe scurt, dacă ți-ai amânat chiria, vei fi obligat să plătești apoi acele sume. Nu către proprietar, ci către ANAF. Altfel, ești executat silit.

Citește și: