Parlamentul a aprobat amânarea plății chiriei: în ce condiții poți cere și de ce nu e, de fapt, pentru toată lumea

Parlamentul a aprobat amânarea plății chiriei: în ce condiții poți cere și de ce nu e, de fapt, pentru toată lumea

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat amânarea plății chiriilor pentru cei care întâmpină dificultăți la plată din cauza scăderii veniturilor. Numai că nu e pentru toată lumea și s-ar putea să fie doar o măsură populistă și atât.

Camera Deputaților, for decizional, a aprobat proiectul de lege care permite scutiri de la plata chiriei pentru perioada stării de urgenţă. A fost o inițiativă care a trecut lejer cu 220 voturi pentru, 77 împotrivă şi doar 7 abţineri. Proiectul merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Numai că nu e pentru toată lumea. Și poate cei mai vulnerabili în acest context – adică românii care stau cu chirie – nu vor putea beneficia de acest lucru. Cel puțin o parte dintre ei, adică aceia care nu au încheiat un contract de închriere.

Nu pot face dovada că stau cu chirie, deci nu pot obține amânarea plății chiriei.

Ce presupune amânarea plății chiriei

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare amânarea, la cerere, de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe pentru operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă semnificativ şi persoane fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă.

Deci, practic, mai pentru toată lumea care stă cu chirie cu forme legale.

„Locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe” – cam așa sună principale prevedere.

Plata chiriilor pentru aceste categorii de locatari va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor. Pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar.

Condițiile în care se poate cere amânarea chiriei

Există și câteva condiții în care se poate cere amânarea chiriei. Cea mai importantă dintre ele – chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020, este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singura locaţie.

Cererea poate fi depusă şi prin poştă electronică la o adresă de e-mail care va fi afişată pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial. Locatarii vor fi obligaţi apoi să plătească chiriile lunare a căror plată a fost amânată prin act adiţional între locator şi locatar organului fiscal teritorial competent care a plătit aceste chirii, eşalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.

În cazul în care locatarii nu îşi îndeplinesc această obligaţie, organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanţelor nerecuperate.

De precizat, însă, că inițiatorii n-au venit și cu soluții. Cu alte cuvinte, cum poate suporta statul perioada de chirie pe care se cere amânarea. De altfel, e posibil ca legea să fie reîntoarsă la examinare, dacă președintele consideră că nu poate fi aplicată în această formă.

PNL s-a opus acestei legi, despre care a spus că subminează economia.

„Trebuie să vă opriţi din torpilarea economiei, colegi de la PSD”, a spus deputatul liberal Pavel Popescu. .

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: