Cum acționează panourile solare asupra păsărilor

Cum acționează panourile solare asupra păsărilor

Energia solară cu siguranță este complet bună pentru ecosistem și ajută planeta. Totuși, poate fi mortală dacă ești o pasăre. Un studiu din 2016 a descoperit că marile ferme solare din SUA au reprezentat motivul morții a aproape 140.000 de păsări în fiecare an.

De ce fermele solare ucideau păsările la o asemenea scară – de exemplu, s-ar putea să fi confundat panourile reflectorizante cu suprafața apei. Aceste teorii sunt departe de a fi confirmate. Însă, poate, în curând vom cunoaște multe altele, după cum a informat Wired.

Cum funcționează tehnologia AI în acest context

Ideea de bază este că un algoritm poate alege comportamentul aviar și poate analiza modelele lor de zbor în apropierea panourilor solare. Departamentul de Energie a semnat recent un contract cu Laboratorul Național Argonne din Illinois pentru a dezvolta o soluție AI adaptată.

„Cercetarea de învățare automată pe care o facem este unică, pentru că nu dorim doar să clasificăm un obiect într-o singură imagine”, a declarat pentru Wired Adam Szymanski, inginer software la Argonne, care lucrează la acest sistem.

„Trebuie ca acest sistem să clasifice, în timp real, obiecte mici, cu mișcare rapidă”, a adăugat el. „Deci, dacă pasărea zboară, în unele cadre veți vedea un punct, iar în altele, veți vedea aripile sale și trebuie să urmărim acel obiect în timp ce se deplasează pe cameră”, a completat acesta.

În mod ironic, observatorul de păsări se va baza probabil pe panouri solare. Folosind și adaptând un sistem de camere conceput pentru monitorizarea pietonilor și a mașinilor, echipa intenționează să monteze observatorul de păsări deasupra unui panou solar.

Scopul? Pentru a descoperi în cele din urmă modul în care se schimbă comportamentul păsărilor în jurul panourilor solare și pentru a se asigura că păsările vor fi protejate în viitor.

Citește și: