Cum a căzut Madonna în capcana conspirațiilor despre coronavirus: de ce i-a șters Instagram o postare

Cum a căzut Madonna în capcana conspirațiilor despre coronavirus: de ce i-a șters Instagram o postare

Madonna s-a înscris pe lista celor care au căzut în capcana teoriilor conspiraționiste despre coronavirus. E motivul pentru care o postare a cântăreței de pe Instagram a fost ștearsă.

În plină pandemie, rețelele mari de socializare susțin că fac eforturi pentru a înlătura conținutul care dezinformează. Numai că în această capcană nu cad doar oamenii obișnuiți, ci și vedetele. Ultima dintre ele înscrisă pe această listă e Madonna.

O postare a cântăreței de pe Instagram a fost ștearsă de pe Instagram, după ce vedeta a distribuit un fake-news: e vorba, mai exact, de un clip în care se arăta că există un vaccin împotriva coronaviruslui, dar căacesta este ținut la secret.

Madonna, în vizorul Instagram după ce distribuit un material fake news

Clipul distribuit de Madonna fusese distribuit anterior inclusiv de președintele american Donald Trump. Instagram, la fel ca alți giganți digitali, insistă că a intervenit la timp, doar că până la momentul în care postarea a fost ștearsă, acel clip a fost vizionat de mare parte dintre cei 15 milioane de oameni care o urmăresc pe Madonna.

E valabil și-n cazul lui Donald Trump, care are, de asemenea, zeci de milioane de urmăritori pe Twitter.

În postarea sa, Madonna afirma că un vaccin eficient este deja disponibil de mai multe luni, dar este păstrat în secret „pentru a le permite bogaţilor să devină şi mai bogaţi, iar săracilor şi bolnavilor să devină încă şi mai bolnavi”. În clip apare medicul american Stella Immanuel, care laudă hidroxiclorochina, pe care o consideră un medicament miracol împotriva noului coronavirus.

Numai că specialiștii au afirmat în repetate rânduri că hidroxiclorochina, folosită împotriva malariei, ar fi eficientă şi împotriva COVID-19.

„Am retras acel videoclip pentru că făcea declaraţii înşelătoare despre tratamente şi metode de prevenţie împotriva COVID-19. Persoanele care au reacţionat în urma acelui videoclip, publicând comentarii sau redistribuindu-l, vor primi mesaje care îi vor direcţiona către informaţii fiabile despre acest virus”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Facebook, compania care deţine Instagram.

Distribuirea acelui clip este cel puțin surprinzătoare, în contextul în care Madonna însăși a fost depistată pozitiv cu noul tip de virus. Ea s-a vindecat în luna mai, dar a fost obligată și să-și anuleze concertele programate în capitala Franței, Paris.

În lupta cu fenomenul fake news, giganții digitali precum Facebook lucrează cu publicații de presă de renume precum Reuters și Associated Press.