13 apr. 2020 | 10:25

Coronavirus și creșterea natalității, peste nouă luni: ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Coronavirus și creșterea natalității, peste nouă luni: ce spun oamenii de știință

În această perioadă, din cauza măsurilor de izolare impuse la nivel global, foarte multe cupluri stau în casă. Din acest motiv, mulți se întreabă dacă vom vedea o creștere a natalității.

Primul care a făcut o glumă pe marginea natalității după pandemie a fost Volodomir Zelenski, actualul președinte al Ucrainei și fost actor de comedie. În momentul în care a insistat în mod oficial ca ucrainienii să nu mai iasă din case, i-a invitat să profite de intimitatea forțată pentru a contribui la salvarea demografiei în scădere din țară. 

Încercând însă să înțelegem dacă acest lucru este posibil sau e doar subiect de glumă, este suficient să analizăm câteva cazuri istorice. În mod surprinzător, nu toate crizele întâmpinate de omenire au alimentat acest fenomen demografic. 

Să luăm ca exemplu fenomenele meteorologice extreme. La nouă luni după uraganul Sandy din 2013, furtunile din New York (2015) și urganele Harvey, Irma și Maria din 2017, s-a observat o creștere a natalității la distanță de nouă.

Nu este valabil însă același principiu în cazul altor tipuri de catastrofe, precum foametea, cutremure sau tsunami. Epidemiile și pandemiile intră tot aici. Atunci se întâmplă exact invers și scade natalitatea după nouă luni. În schimb, crește un pic imediat după acea perioadă. După epidemia de SARS din 2002-2003, s-a constatat o scădere a natalității după nouă luni în Hong Kong, dar apoi, în următorii doi ani, curba natalității a cunoscut o ascensiune pronunțată. La fel, epidemia de Ebola din 2016 a fost urmată de o creștere a natalității în rândul națiunilor din Africa de Vest la un interval de circa 18 luni, scrie The Economist.

În ceea ce privește urmările pandemiei cu Covid-19, acestea sunt destul de dificil de prezis și depind în parte de rata mortalității. În funcție de numărul de victime, este foarte probabil să observăm un declin accentuat al nașterilor. În același timp, apropierea adusă de măsurile de carantină ar putea influența rata natalității în următorul an, o criză economică însă, pe de altă parte, ar descuraja cuplurile să procreeze. Momentan, singurul lucru pe care îl cunoaștem este că a crescut cererea de prezervative, în timp izolării de coronavirus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele