Conspirațiile legate de coronavirus, predate la ora de religie, în opinia lui Daniel Funeriu: reacția BOR

Conspirațiile legate de coronavirus, predate la ora de religie, în opinia lui Daniel Funeriu: reacția BOR

În ultimele luni, Biserica Ortodoxă Română a ignorat în mai multe rânduri avertismentele autorităților legate de măsurile împotriva răspândirii noului coronavirus, iar fostul ministru al Educației este îngrijorat că aceleași ”valori” vor fi predate la ora de religie în școli.

Biserica Ortodoxă Română a reușit să se ferească de majoritatea restricțiilor legate de coronavirus, fapt care a dus la mai multe focare în bisericii și mânăstiri ortodoxe din țara noastră. Asta nu înseamnă însă că preoți poartă mască de protecție și abia au așteptat să țină din nou slujbe în interior, lucru care s-a și întâmplat cu mai bine de două luni înaintea deschiderii restaurantelor.

Până și faptul că au negat cu desăvârșire posibilitatea imbolnăvirii credincioșilor cu coronavirus prin folosirea aceleiași lingurițe la taina împărtășaniei este o confirmare a viziunii deformate pe care o au vizavi de pandemie. Din cauza acestei realități, fostul ministru al Educației și-a manifestat îngrijorarea pe Facebook vizavi de posibilitatea ca profesorii de religie să răspândească conspirații la oră după începerea noului an școlar. Postarea integrală a lui Daniel Funeriu poate fi citită mai jos și, în mod oficial, reprezintă ”un apel către BOR”.

  • „În societate există discuții referitoare la atitudinea unor membri ai clerului în chestiuni legate de COVID-19 dar și, mai pe larg, în chestiuni legate de sănătate, cum ar fi vaccinarea.
  • Poziția BOR în chestiunea vaccinării a fost rațională din informațiile mele, chiar dacă unii membri ai clerului au vorbit prostii, în afara celor susținute oficial de BOR.
  • Începutul noului an școlar este un moment important: primele cuvinte auzite de copii despre pandemie le vor stabili reperele comportamentale. Cu toții trebuie să le dăm copiilor un mesaj unitar: COVID-19 nu este o glumă, situația este serioasă, iar respectarea regulilor nu este opțională.
  • Am semnale că pe alocuri anumiți profesori de religie sunt mai degrabă parte a teoriilor conspiraționiste și astfel prezintă un risc pentru sănătatea copiilor.
  • Sugerez BOR, ca depozitar major de încredere în societate, să adopte o linie instituțională clară, inechivocă, referitoare la începerea noului an școlar, comunicând această linie cadrelor didactice. Nici BOR, nici societatea, nu merită să fie intoxicate și decredibilizate de minți tulburi. Experiența mea de colaborare instituțională cu BOR a fost excelentă, am avut un partener rațional și atent. Așa trebuie să fie și acum. Mai ales acum. Speranța, încrederea, tămăduirea sufletelor și reziliența pot exista doar dacă facem totul să fim sănătoși. E o datorie creștinească să avem grijă de trupurile noastre”

Nu a durat mult de la postarea lui Funeriu până când purtătorul de cuvânt al BOR a reacționat prin intermediul propriilor declarații.

„Apelul public al dlui Daniel Funeriu este unul sincer, bine intenţionat şi binevenit pentru noi toţi. Din fericire, însă, îngrijorarea legată de presupusa poziţionare iraţională la început de an şcolar a unor profesori de Religie faţă de gravitatea contaminării cu virusul COVID este în realitate excesivă şi cel mai probabil nejustificată. Imaginarea unor excepţii rămâne fireşte posibilă, dar practic nesemnificativă. Merită precizat şi faptul că profesorii de Religie, ca şi ceilalţi profesori, sunt angajaţii unităţilor de învăţământ, nu ai Bisericii”, a afirmat Bănescu într-o precizare transmisă presei, potrivit Agerpres.

Oficialul Bisericii spune că poziţia Patriarhiei Române şi a BOR a fost „constant una realistă şi fermă” cu privire la riscurile majore de îmbolnăvire din timpul pandemiei.

„Poziţia Patriarhiei Române, a Bisericii Ortodoxe şi a reprezentanţilor ei a fost constant una realistă şi fermă cu privire la riscurile majore de îmbolnăvire din timpul pandemiei, iar intensa campanie umanitară, dar şi de promovare a regulilor sanitare desfăşurată de BOR spune totul despre discernământul de care suntem chemaţi să dăm dovadă mai ales în perioadele de criză pe care trebuie uneori să le traversăm. Realist şi solidar, informaţi şi implicaţi, imunizaţi la manipulări de orice tip, evitând excesele în orice direcţie”, adaugă Vasile Bănescu.

Cu alte cuvinte, oficialul BOR neglijează îngrijorarea formulată de Funeriu și, chiar dacă aceasta ar fi îndreptățită, în opinia sa, este o problemă care ține de conducerile unităților de învățământ, cărora le sunt subordonați profesorii de religie.