Compania lui Elon Musk vrea să facă un Uber pentru spațiu: cât costă o lansare?

Compania lui Elon Musk vrea să facă un Uber pentru spațiu: cât costă o lansare?

Mai puțin de 600 de oameni au fost în spațiu în întreaga istorie a omenirii și, aparent, un jurnalist de la Futurism vrea să fie unul dintre oamenii care părăsesc planeta noastră pentru o perioadă, dar într-un mod mai neobișnuit.

Cursele spre spațiu sunt costisitoare, iar antrenamentul pentru a deveni astronaut este un efort istovitor. Așadar, Dan Robitzski are o altă idee: “vreau să fac o plimbare pe orbită în programul SpaceX Rideshare. În mod normal, este folosit pentru a transporta sateliți și alte mărfuri pe orbită, așa că planul meu ar fi să cumpăr un costum spațial uzat de pe eBay, să mă urc și să sper la ce e mai bun”.

După decenii de explorare spațială, oamenii de știință se pricep destul de bine la trimiterea oamenilor pe orbită. Dar o plimbare cu o navetă spațială, cum ar fi Crew Dragon al SpaceX, care este proiectată cu grijă pentru a transporta în siguranță astronauții la destinație fără ca, evident, să-i omoare, costă aproximativ 90 de milioane de dolari. “Nu am acest tip de bani, dar lansarea pe SpaceX Rideshare costă doar aproximativ un milion de dolari – o afacere incredibilă în comparație!”, spune Dan.

Antonsen ajută la procesul de integrare a sistemelor umane, care ia în considerare practic toate nevoile umane ale zborurilor spațiale

El  a luat legătura cu Erik Antonsen, inginer și profesor de medicină spațială la Colegiul de Medicină Baylor. Antonsen este, de asemenea, președinte al Chair of the Human Systems Risk Board de la Johnson Space Center al NASA, unde se asigură că astronauții sunt cât mai în siguranță posibil. „Din păcate, Antonsen nu este optimist cu privire la șansele mele. În iunie, SpaceX a publicat un ghid de utilizare pentru clienții Rideshare care detaliază condițiile pe care le vor experimenta sateliții și încărcătura lor – sau, în acest caz, corpul meu – în timpul călătoriei. Există mult zgomot, temperaturi aproape de fierbere, vibrații, accelerație periculoasă, iar compartimentul meu nu ar fi presurizat”, spune jurnalistul.

„Veți experimenta mult mai multe probleme care probabil vă vor ucide destul de repede”, a spus specialistul. „Diferența dintre o lansare prin satelit și o lansare umană este integrarea tuturor sistemelor umane care se stratifică în partea de sus a lansării pentru un satelit”, a explicat acesta. “Una peste alta, Antonsen a prezis că aș avea aproximativ 10 până la 20 de secunde înainte de a-mi pierde cunoștința, probabil definitiv. Nu e sufficient de mult pentru a obține priveliști uimitoare ale punctului nostru albastru pal pe care speram să le obțin. Și cu siguranță aș avea nevoie de un costum. Fără unul, Antonsen spune că m-aș umfla și aș muri ca un personaj de desene animate, din cauza embolismului pulmonar. Fără presiune atmosferică, apa de sub pielea mea ar fierbe, provocându-mi pielea să se baloneze și să-mi sfâșie plămânii”, spune Dan.

Unele modalități prin care se poate prelungi sau chiar supraviețui călătoriei

El a analizat ghidul utilizatorului SpaceX și a abordat experimentul de gândire ca o provocare inginerească. “Astfel, în zona de marfă desemnată, aș avea aproximativ 150 de kilograme. Nu m-am cântărit de când a început pandemia. Dar Combs suspectează că mi-ar rămâne suficientă greutate pentru a crea un fel de spațiu de protejare în timpul călătoriei spațiale”, spune jurnalistul Futurism.

Antonsen menționase că, dacă persoana respectivă nu se aliniază perfect, accelerarea lansării ar putea să-i forțeze tot sângele în direcția greșită. Dar legat de un scaun, Combs sugerează că ar avea de înfruntat doar forțe similare celor pe care le experimentează astronauții, deci nu letale. Așadar, atât timp cât scaunul din cabină funcționează, cu aportul de oxigen și cu un costum spațial care protejează împotriva căldurii și a depresurizării, Combs crede că ar putea supraviețui călătoriei. “În calitate de explorator spațial aspirant, cu siguranță prefer optimismul lui Combs pentru șansele mele – dar chiar și el spune că norocul meu s-ar epuiza destul de repede”, a scris Dan.

Dacă există vreo măsură de luat în considerare, este că zborul spațial este greu și că există deja zeci de ani de experimentare în care oamenii de știință au aflat cum să o facă în siguranță. De exemplu, NASA impune standarde riguroase pentru zgomot, căldură, praguri de accelerație, vibrații și alți factori de risc. „Fără toate acestea puse la punct, probabil că veți muri la scurt timp după decolare, într-un mod brutal”, a spus Antonsen.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: