Clipul ANP care a divizat internetul: de ce compară Ministerul Justiției autoizolarea cu detenția – VIDEO

Clipul ANP care a divizat internetul: de ce compară Ministerul Justiției autoizolarea cu detenția – VIDEO

Stai în casă!” e îndemnul pe care autoritățile îl tot repetă în această perioadă și ar fi bine să-l respecți. Dar cum ar fi dacă ți-ar transmite deținuții din penitenciar același lucru? Cum ai vedea o astfel de asemănare? Cel mai probabil, de la această idee a plecat și Administrația Națională a Penitenciarelor. Care a venit fix cu un astfel de clip.

Pe internet circulă un videoclip distribuit de Ministerul Justiției și realizat împreună cu Administrația Penitenciarelor. Acolo apar mai mulți deținuți care te îndeamnă să stai în casă și să respecți sfaturile autorităților. Campania se intitulează simplu: „STAŢI ÎN CASĂ! Împreună putem reuşi!”.

Numai că acest videoclip a stârnit dezbateri aprinse pe internet.  De ce e comparată autoizolarea cu detenția și de ce sugerează realizatorii producției că deținuților le este ușor să stea departe de familie și să respecte sfaturile și altor cetățeni liberi nu?

Problema de abordare din acest clip a fost sesizată pe Facebook și Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș.

”Acest clip face o legătură de neacceptat între detenție și auto-izolare. Nici în glumă acest lucru nu poate fi evidențiat de Guvern sau altă autoritate a statului. Domnilor Ludovic Orban, Catalin Predoiu, Ionel Danca retrageți acest clip și mesajul pe care îl promovează de îndată. Nu suntem deținuți de statul român, suntem cetățeni liberi care respectăm niste măsuri luate corect pentru a stopa, împreună, o epidemie. Orice comparație cu penitenciarele face inclusiv pentru stat mai grea conformarea cetățenilor”, se arată în postarea lui Liviu Iolu.

Clipul realizat de Ministerul Justiției și ANP, controversat

În clipul pe care-l poți vedea mai jos sunt mai mulți deținuți care îndeamnă cetățenii să stea acasă. Iată câteva dintre mesajele din clip.

  • „Ştiu că vă e greu, dar ce trăiţi dumneavoastră acum e valabil în toată lumea, fiţi puternici, staţi în casă şi totul va fi bine!”
  • „Aşa cum rezistăm şi noi aici, aşa puteţi rezista şi voi câteva zile sau săptămâni. Vă rugăm, nu zădărniciţi eforturile autorităţilor! Staţi acasă!”
  • „Noi nu putem fi alături de familiile noastre, nici nu putem primi vizite, ne auzim doar la telefon, deci nu e este uşor să nu ştim prea multe despre ei (…), dar am înţeles că aşa nu ne îmbolnăvim unii pe alţii. Rezistaţi!”

ANP transmite, de asemenea, că momentele pe care le traversăm sunt dificile și toată lumea ar trebui să conștientizeze acest lucru.

„Într-un moment în care ducem o luptă comună, aceea a responsabilităţii, vă propunem mesajul celor care şi-au pierdut libertatea. Nu îi blamaţi, nu acum! Ascultaţi-le mesajul!”, a transmis ANP

Comentariile de pe pagina Ministerului Justiției arată, însă, că această campanie este cel puțin exagerată.

Citește și: