12 feb. 2020 | 14:19

Cel mai mare scandal CIA: cum a spionat țările lumii în ultima jumătate de secol

ACTUALITATE
Cel mai mare scandal CIA: cum a spionat țările lumii în ultima jumătate de secol
Sergiu Nista / Unsplash

O nouă investigație arată cum CIA a putut să spioneze aproape toate țările lumii prin intermediul unei companii care oferă servicii de criptare.

Washington Post și ZDF au obținut documente secrete care arată că o companie care oferă servicii de criptare pentru peste 120 de țări ale lumii era, de fapt, deținută și controlată de agenția americană CIA și echivalentul german, BND.

Este vorba, de fapt, despre unul dintre cele mai mari secrete din timpul Războiului Rece. Atunci, agenția americană de informații a achiziționat Crypto AG, printr-un parteneriat cu agenția de spionaj a Germaniei de vest. Astfel, CIA a dezvoltat dispozitivele de criptare ale companiei în așa fel încât agenția să poată decripta și citi cu ușurință toate mesajele trimise de clienții Crypto AG.

De altfel, compania era cel mai important furnizor de servicii de criptare, cu sute de clienți și profituri de milioane de dolari. CIA și-a menținut controlul asupra acesteia până cel puțin în 2008. În 2018, firma a fost lichidată, iar bunurile sale au fost cumpărate de alte două companii, care neagă că ar avea în prezent vreo legătură cu agenția de informații.

În urma investigației Washington Post și ZDF, guvernul elvețian a început o anchetă în ceea ce privește compania Crypto AG, bazată în orașul Zug.

Cum și pe cine a spionat CIA

Crypto AG a început să ofere dispozitive de criptare în 1940. În 1951, agenția americană a cumpărat compania printr-o simplă strângere de mână. În 1960, achiziția a fost deghizată într-un acord de licențiere secret.

Din 1970, agenția de informații și Agenția Națională de Securitate (NSA) au început să controleze operațiunea.

Vulnerabilitatea dispozitivelor de criptare adăugată de CIA i-a permis companiei să-și spioneze atât adversarii, cât și aliații, în timp ce câștiga milioane de dolari din vânzări. În esență, guvernele străine plăteau bani mulți companiei Crypto AG pentru a-și proteja comunicările. În schimb, CIA avea acces la toate datele pe care guvernele voiau să le protejeze și primea în același timp și bani pentru asta.

Printre clienți s-au numărat țări precum Iran, Japonia, Mexic, Egipt, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Italia, Argentina, Indonezia, Libia, Austria, Grecia, Ungaria sau chiar Vaticanul. România se aflăm și ea pe listă. Programul de spionaj a avut un succes foarte mare: a reprezentat aproximativ 40% din toate interceptările de informații ale guvernelor străine de către serviciile de informații din SUA în anii 1980, dar și o sumă de 90% dintre informațiile obținute e (BND), potrivit documentelor obținute de Washington Post și ZDF. Eventual, americanii au cumpărat partea germanilor și au ajuns să controleze Crypto AG pe cont propriu.

Produsele Crypto AG sunt încă folosite în cel puțin 12 țări din lume. Datorită descoperirilor, vom putea afla mai multe despre rolul organizațiilor precum CIA și NSA în sute de evenimente care au avut loc la sfârșitul secolului 20 și începutul secolului 21.