China vrea un sistem global de călătorie bazat pe coduri QR

China vrea un sistem global de călătorie bazat pe coduri QR

Președintele chinez, Xi Jinping, a cerut un “mecanism global” care să folosească codurile QR pentru a deschide călătoriile internaționale.

Codurile QR vor fi utilizate pentru a ajuta la stabilirea stării de sănătate a călătorului. Dar susținătorii drepturilor omului avertizează că astfel de coduri ar putea fi utilizate pentru “monitorizare și excludere politică mai largă”.

“Trebuie să armonizăm în continuare politicile și standardele și să stabilim “căi rapide pentru a facilita fluxul ordonat de oameni”, a spus președintele chinez.

Xi a făcut comentariile la summitul G20, o reuniune online a șefilor de stat din cele mai mari 20 de economii din lume, care a fost găzduită de Arabia Saudită în weekend.

El a spus că aceste coduri ar putea fi utilizate pentru a recunoaște “certificatele de sănătate bazate pe rezultatele testelor de acid nucleic”, potrivit unei transcrieri publicate de agenția de știri chineză Xinhua.

Xi nu a intrat în detalii suplimentare despre modul în care ar putea funcționa schema de călătorie sau despre cât de strâns ar fi modelat pe aplicațiile de cod QR ale Chinei, care au fost utilizate pentru a ajuta la controlarea virusului pe continent.

“Sperăm că mai multe țări se vor alătura acestui mecanism”, a adăugat el.

Cum au fost gândite aceste coduri QR?

Codurile QR sunt coduri de bare care pot fi citite de telefoanele mobile.

Conform schemei folosite de China încă din februarie, utilizatorilor li se eliberează un cod de sănătate în stil semafor, cu un cod verde care permite cuiva să călătorească liber și un cod portocaliu sau roșu care să indice că se impune carantinarea timp de până la două săptămâni.

Codurile se bazează pe o combinație Big Data și informații transmise chiar de utilizatori.

Tehnologia a fost dezvoltată de gigantul tehnologic financiar Ant Financial și este disponibilă prin intermediul aplicației sale principale Alipay, dar și pe WeChat, care aparține concurentului Alencay Tencent.

Xi a cerut, de asemenea, redeschiderea economiei globale, inclusiv restabilirea “lanțurilor de aprovizionare globale și industriale” și “liberalizarea comerțului cu consumabile medicale cheie”.

Deschiderea liniilor de călătorie rămâne o provocare pentru majoritatea țărilor, care înregistrează creșteri ale numărului de cazuri.

Un fel de “Cal Troian”

Într-un tweet, Kenneth Roth, directorul executiv al Human Rights Watch, și-a exprimat prudența față de propunerea președintelui Xi.

“O concentrare inițială asupra sănătății ar putea deveni cu ușurință un cal troian pentru o monitorizare și o excludere politică mai extinse”, a spus el.

Orașul Hangzhou a declarat că intenționează să realizeze o versiune permanentă a software-ului bazat pe cod QR, care să fie folosit pentru a atribui cetățenilor un scor personal pe baza istoricului medical, a controalelor de sănătate și a obiceiurilor de viață.

Codurile QR au fost utilizate diferit în altă parte.

În Singapore și Australia, de exemplu, sunt folosite pentru urmărirea contractelor, iar rezidenții le folosesc pentru a intra și ieși din locurile pe care le vizitează, inclusiv mall-uri, restaurante și locurile lor de muncă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: