China vrea să uiți ce știi despre coronavirus: de unde a venit Covid-19, conform oficialilor chinezi

China vrea să uiți ce știi despre coronavirus: de unde a venit Covid-19, conform oficialilor chinezi

Aparatul propagandistic chinez face ore suplimentare pentru a convinge întreaga planetă că noul coronavirus nu provine din Wuhan. Pare un efort ciudat, după un an, dar se promovează intens în presa controlată de stat.

Conform cercetătorilor, primele cazuri de coronavirus au fost depistate în orașul Wuhan din China. Cu toate acestea, presa de propagandă comunistă face eforturi să pună sub semnul întrebării originea infecției care ne-a schimbat radical viața în ultimul an.

Scenariile care se promovează sunt diverse, dar există unul care a captat atenția jurnaliștilor din China. Presa de stat a raportat intens despre coronavirusul descoperit pe ambalajele importurilor de alimente congelate, care nu a fost considerat un vector semnificativ de infecţie în alte regiuni ale lumii. În plus, se atrage atenția asupra eforturilor de descoperire ale posibilelor cazuri de boală depistate în afara graniţelor Chinei înainte de decembrie 2019, relatează Guardian, preluat de Mediafax.

Ziarul oficial People’s Daily, controlat de guvernul Chinez, a susţinut într-o postare pe Facebook, în urmă cu câteva zile, că „toate dovezile disponibile sugerează că coronavirusul nu a început în Wuhan”. Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe, întrebat despre rapoartele presei de stat că virusul nu are originile în Chinei, s-a eschivat un pic. A spus doar că este important să se facă distincţia între locul unde a fost detectat pentru prima dată COVID-19 şi locul în care a trecut bariera de la o specie la alta, pentru a ajunge să infecteze oameni.

„Deşi China a fost prima care a raportat cazuri, nu înseamnă neapărat că virusul este originar din China”, a declarat Zhao Lijian într-un briefing. „Urmărirea originii este un proces continuu care poate implica mai multe ţări şi regiuni”, a adăugat acesta, relatează The Guardian.

Pentru a desființa ideea că scenariile promovate în presa chineză sunt doar știri false, un grup de oamenii de ştiinţă chinezi au trimis, către publicația științifică Lancet, o lucrare aflată în evaluare. Aceast din urmă susţine că „Wuhan nu este locul în care s-a petrecut pentru prima dată transmiterea SARS-CoV-2 de la om la om”, sugerând în schimb primul caz ar fi putut fi în „subcontinentul indian”.

Oficialii OMS au atacat validitatea afirmațiilor provenite din China.

Afirmaţiile potrivit cărora virusul a avut origini în afara Chinei sunt puţin credibile, potrivit oamenilor de ştiinţă occidentali. Michael Ryan, directorul programului de urgenţă pentru sănătate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat că ar fi „foarte speculativ” să susţinem că boala nu a apărut în China.
Citește și: