Cele mai mari amenzi din ultima perioadă nu au legătură cu pandemia: service-urile auto din România, îngropate

Cele mai mari amenzi din ultima perioadă nu au legătură cu pandemia: service-urile auto din România, îngropate

Nu este foarte clar dacă ”mișcarea de trupe” din ultimele săptămâni are legătură cu nevoia disperată de bani la bugetul de stat, dar foarte multe service-uri auto din România au fost îngropate în amenzi.

Un număr record de service-uri auto din România, amplasate în fiecare colț al țării, au fost luate cu asalt în perioada 15-19 iunie de către oficialii ANPC. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a înmânat amenzi de aproximativ 496.500 de lei în locațiile investigate, cele mai multe dintre ele pentru practici ilegale față de consumatori și nereguli la comercializarea pieselor de schimb.

Din rezultatele comunicate de ANPC, se pare că nu mai puțin de 386 de operatori economici au fost ”vizitați” de inspectorii autorității pentru Protecția Consumatorului în ultimele zile. Dintre cei analizați, s-au constatat abateri la mai mult de o treime dintre ei. În final, s-au aplicat amenzi în valoare de 496.500 lei, defalcate pe 123 de amenzi contravenționale. La acestea se mai adaugă 134 de avertismente. Tot acum, s-a întrerupt comercializarea de către service-urile inspectate a unor mărfuri neconforme în valoare de 55.000.

Dacă ai o curiozitate despre neregulile sesizate și județele în care s-au aflat service-urile penalizate, lista completă comunicată de ANPC poate fi analizată mai jos.

 • Practici incorecte (constrângea consumatorilor să accepte condițiile contractuale, respectiv a renunțării la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului și anume, a nu putea ridica autovehiculul reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparație aferente acestuia indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparație; prezența în cotract a penalităților doar din partea consumatorilor), în județele Caraș Severin și Timiș.
 • Lipsa totală sau parțială a autorizațiilor de funcționare, în județele: Bacău, Mureș, Covasna, Harghita, Mehedinți, Timiș, Olt, Ilfov, Bihor și Municipiul București.
 • Prestarea serviciilor de reparații auto fără prezentarea informațiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate, în județele: Mehedinți, Arad, Caraș Severin, Bihor, Sălaj, Giurgiu, Covasna, Sibiu, Tulcea și Harghita.
 • Lipsa totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în județele: Galați, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureș, Covasna, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Municipiul București.
 • Nerespectarea timpului de remediere al defecțiunilor acoperite de garanție, în județele: Covasna, Hunedoara, Harghita, Olt, Gorj și Bihor.
 • Lipsa totală sau parțială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import, în județele: Hunedoara, Argeș, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Harghita, Arad, Sibiu, Brașov, Mehedinți,
 • Afișarea tarifelor fără să conțină TVA conform legii, în județele: Neamț, Iași, Mureș, Covasna, Sibiu, Satu Mare și Sălaj.
 • Lipsa afișării sau afișare neconformă a prețurilor și tarifelor orare (prețurile sau tarifele afișate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt așezate la loc vizibil sau sunt afișate în mod echivoc, fără a avea toate explicațiile necesare), în județele: Vâlcea, Olt, Gorj, Alba, Giurgiu, Teleorman, Brașov, Sibiu, Buzău, Bacău, Iași, Covasna, Vaslui, Tulcea, Galați, Ilfov, Mureș, Hunedoara, Cluj, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Botosani și Municipiul București.
 • Utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice, în județele: Iași, Olt și Prahova
 • Comercializare de produse cu data ieșirii din uz depășită sau cu termenul de valabilitate nespecificat, în județele: Mureș, Bistrița Năsăud, Ilfov. Mehedinți, Gorj, Giurgiu și Municipiul București.
 • Abateri privind promotiile, în județele: Hunedoara, Arad și Cluj.
 • Nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezența devizelor nesemnate de clienți, în județele: Satu Mare, Ilfov și Municipiul București.
 • Condiții insalubre de lucru și depozitare, în județul Sălaj.
Citește și: