01 iun. 2020 | 16:25

Avertisment ANPC: cum au ajuns în România măști considerate produse periculoase

ACTUALITATE
Avertisment ANPC: cum au ajuns în România măști considerate produse periculoase

Măștile de protecție au fost și sunt încă la mare căutare în România, din moment ce purtarea lor e obligatorie în spațiile publice închise. Numai că ANPC atrage atenția că pe piața din România au ajuns și produse periculoase.

Măștile de protecție au devenit obligatorii în toate spațiile publice închise. O perioadă, la începutul pandemiei, acestea lipseau cu desăvârșire, dar între timp se pare că lucrurile s-au așezat un pic. Chiar și așa, însă, cererea mare a determinat mulți producători să se apuce de fabricat măști, deși nu au experiență.

Astfel, pe piața din România au ajuns inclusiv măști aflate pe lista produselor periculoase, care nu ar trebui să fie puse în vânzare. Avertismentul vine chiar de la directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel.

ANPC avertizează că-n România s-au vândut măști periculoase

Directorul ANPC susține că aceste produse periculoase sunt semnalizate într-un sistem european de alertă. Iar măștile periculoase care fac, de fapt, mai mult rău și nu protejează deloc.

„ALERTĂ. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.”, avertizează Paul Anghel.

Într-o intervenție la Digi24, președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a explicat că sunt 32 de tipuri de măști care nu au trecut testele europene privind calitatea.

„Măștile ar trebui să protejeze în proporție de 95% contra prafului, bacteriilor sau a polenului. Cele neconforme nu o fac. Orice SRL a început să facă măști de protecție, dar ele nu asigură niciun fel de protecție. Am găsit și noi aceste tipuri de măști. Sunt 32 de tipuri de măști, cu valoare de sute de mii de lei. Sunt sute de mii de bucăți. Nu numai că nu protejează, dar pot apărea și efecte secundare, cum sunt alergiile. Amenzile pentru un comerciant sunt de la 10.000 de lei în sus”, spune acesta.

Oficialul susține că măștile neconforme au fost retrase de la comercializare temporar sau definitiv.