Cel mai important mit despre copiii infectați, desființat: ce se întâmplă de la zece ani

Cel mai important mit despre copiii infectați, desființat: ce se întâmplă de la zece ani

Un nou studiu publicat în New York Times atrage atenția asupra unor date îngrijorătoare legate copiii cu vârste de peste zece ani care s-au infectat cu coronavirus.

Un grup de cercetători din Coreea de Sud a făcut eforturi în ultimele luni pentru a înțelege mai bine rolul copiilor în răspândirea infecțiilor cu Covid-19. În urma analizelor pe aproximativ 65.000 de persoane, s-a ajuns la concluzia că micuții de peste 10 ani pot transmite virusul la fel de mult ca adulții. Din acest motiv, în opinia lor, redeschiderea școlilor nu va face decât să se reflecte în mai multe focare de infecții.

Informația intră în calcul în contextul dezbaterilor intense privind redeschiderea şcolilor. Acest efort științific era necesar, când o întrebare-cheie a fost dacă şi cât de mult pot transmite copiii coronavirusul.

Un studiu amplu efectuat de Centrul sud-coreean pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor are răspunsul: Copiii mai mici de zece ani transmit coronavirusul cu o frecvenţă mai redusă decât adulţii, dar riscul nu este zero. În schimb, copiii cu vârste între zece şi 19 ani pot transmite coronavirusul cel puţin la fel de mult ca adulţii, relatează Mediafax.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii sud-coreeni au monitorizat 59.073 de persoane care au avut contacte cu 5.706 de pacienţi bolnavi de Covid-19, în perioada 20 ianuarie – 27 martie 2020. Studiul s-a concentrat pe rata contagierii în rândul membrilor familiei restrânse. Rata contagierii a fost de 18,6% în familiile în care erau copii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. În casele în care erau copii cu vârste de până la nouă ani, rata contagierii era de 5,3%.

„Studiul nostru are unele limitări. În primul rând, numărul cazurilor de infectare poate a fost subestimat, dat fiind că poate nu au fost identificaţi bolnavii asimptomatici. În plus, cazurile detectate ar fi putut fi contagiate prin expuneri în afara locuinţei”, subliniază cercetătorii sud-coreeni. Chiar și așa, pronosticurile nu sunt deloc optimiste când vine vorba de redeschiderea școlilor în condiții de deplină siguranță.

Mă tem că există acest sentiment că pur si simplu copiii nu se vor infecta sau nu se vor infecta la fel ca adulţii şi că, prin urmare, ar fi o categorie aparte. Va fi contagiere. Trebuie să acceptăm acest lucru şi să îl includem în planurile noastre”, afirmă Michael Osterholm, expert la Universitatea din Minnesota.

Concluziile coreenilor sunt foarte importante, deoarece intră în opoziție cu rezultatele altor studii recente din Europa și Asia. Acestea din urmă au sugerat că probabilitatea răspândirii infecției de către copii este scăzută. Dar multe dintre aceste studii au fost de amploare redusă şi nu au avut o metodologie corectă, explică dr. Ashish Jha, directorul Institutului de Sănătate Globală al Universităţii Harvard.

Citește și: