11 apr. 2020 | 09:52

Cel mai bun film al anului, Parasite se lansează în alb-negru: de ce trebuie revăzut

ACTUALITATE
Cel mai bun film al anului, Parasite se lansează în alb-negru: de ce trebuie revăzut

Dacă nu ai văzut Parasite, nu ai ratat doar cel mai bun film al anului la premiile Oscar, dar și un comentariu social impecabil cu aplicabilitate la scară globală. Acum, pelicula se relansează într-o nouă versiune.

După ce s-a bucurat de cele mai importante premii Oscar din 2020, regizorul Bong Joon-Ho a decis să relanseze Parasite într-o variantă alb-negru. Deși pare un pic ciudată, decizia are beneficii importante pentru privitori și, cu siguranță, nu are considerente financiare în spate. Noua iterație a câștigat deja fani la mai multe festivaluri, iar experiența vizionării este cu totul alta.

Nu se știe momentan dacă se va lansa pe servicii de streaming în varianta alb-negru, dar este foarte probabil să-l vezi în format Blu-ray peste câteva luni. Chiar și așa, cei care au avut ocazia să se bucure de el în acest format au confirmat că este ca și cum te-ai uita la un alt film.

În contextul în care există deja discuții despre un serial sau mini-serie HBO inspirată din premisa Parasite, este clar că nu vom auzi ultima oară de această capodoperă a lui Bong Joon-Ho. Revenind însă varianta monocrom, laudele pleacă de la un detaliu simplu, fie el și evident.

Versiunea tradițională a filmului, color, este un spectacol vizual. Fiecare cadru pare că transmite mult mai mult datorită imagisticii viu colorate. Pe de altă parte însă aceleași culori s-ar putea să te distragă, pentru câteva momente important s-ar putea să-ți ia atenția de la scenariu, de la linii de dialog importante.

În varianta alb-negru, asta nu se mai întâmplă. Pare că vezi un alt film, pentru că ești mult mai concentrat pe personaje, pe dialog, pe fiecare cuvânt, decât pe cadrele care ar fi fost prea spectaculoase pentru a le ignora. Una peste alta, merită revăzut. Ca referință, alte filme recente de mare succes care s-au lansat într-o iterație monocrom sunt Mad Max: Fury Road și Logan.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele