Cel mai bătrân vertebrat în viață este un rechin: vârsta fabuloasă până la care trăiește o specie

Cel mai bătrân vertebrat în viață este un rechin: vârsta fabuloasă până la care trăiește o specie

Cei mai mai mulți dintre noi asociază vertebratele bătrâne cu o vârstă care depășește 100 de ani, dar există animale care trăiesc semnificativ mai mult decât atât.

Cercetătorii se chinuie de mult timp să identifice o soluție pentru a măsura cu precizie vârsta unor mamifere pe care le considerau ca fiind cele mai bătrâne. Este vorba de rechinii de Groenlanda (Somniosus Microcephalus). Aceștia cresc aproximativ un centimetru în fiecare an, dar pornind doar de la această referință, nu puteai fi foarte precis în estimarea vârstei.

Un expert în domeniul rechinilor de la Universitatea din Islanda a atras atenția asupra efortului din spatele aflării vârstei exacte a acestor rechini. ”Biologii marini au încercat să determine vârsta și longevitatea rechinilor din Groenlanda de câteva decenii, dar fără succes. Este aproape incredibil că nu am știu dacă rechinii trăiesc 20 sau 1000 de ani.”, a explicat Steven Campana.

După multiple eforturi în acest sens, cercetătorii au ajuns la concluzia că rechinul din imaginea de mai sus a trăit 272 de ani, o particularitate care îl face cel mai bătrân vertebrat în viață. Ca și în cazul oamenilor, femele rechin trăiește mai mult decât masculul.

vertebrat rechin

Înainte de această descoperire, cel mai bătrân vertebrat era Balaena mysticetus, un tip de balenă intitulată bowhead care trăiește foarte aproape de cercul arctic. Vârsta ei gravita în jurul valorii de 200 de ani, a confirmat Julius Nielsen, cercetătorul șef de la Universitatea din Copenhaga. El a găsit soluția pentru estimarea vârstei la rechinii de Groenlanda.

Într-un studiu care s-a desfășurat pe parcursul a trei ani, au fost analizați 28 de rechini femelă din această specie deosebită. Rezultatele au putut fi considerate ca fiind concludente pentru că eșantionul a inclus rechini de toate vârstele, tineri sau mai bătrâni, mai mici și mai mari.

Cel mai bătrân rechin de Groenlanda care este încă în viață se pare că are aproximativ 392 de ani. Pentru a-i afla vârsta s-a folosit datarea cu Carbon-14 pe proteinele care se acumulează de-a lungul anilor în lentila care protejează globul ocular. Aceste proteine încep să se dezvolte când un rechin se află în pântecul mamei.