05 mart. 2016 | 16:47

Viziunea DARPA: cel mai ciudat avion ar putea decola ca un elicopter

ACTUALITATE
Viziunea DARPA: cel mai ciudat avion ar putea decola ca un elicopter

Agenția DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) este cunoscută pentru designurile îndrăznețe și tehnologiile futuriste. Cel mai nou concept gândit de inginerii de acolo este un avion care ar putea decola pe verticală.

Cei de la DARPA tocmai au făcut publice imagini cu un hibrid dintre un avion și un elicopter. Acesta se numește VTOL Experimantal Plane și ar putea zbura la viteze de până la 731 km/h. Mai mult, aeronava ar putea ”pluti” pe loc și chiar ar putea să zboare cu spatele, în caz de nevoie.

Avionul este dotat cu o serie de elice, montate în aripi, capabile să își schimbe direcția. În timpul decolării, elicele vor fi orientate către sol, pentru a asigura înălțarea aparatului pe verticală.

”Este o abordare foarte inedită. Va fi o provocare mare pentru noi să o demonstrăm, dar are potențialul de a da peste cap «acul tehnologic» și de a da naștere uunor produse avitatice foarte interesante”, a declarat Ashish Bagai, manager de program al DARPA.

Acest concept a fost realizat de compania Aurora Flight Sciences, care a primit semnat un contract cu DARPA pentru designul unei aeronave capabile să decoleze și aterizeze pe verticală.