Cea mai tristă veste pentru posesorii de pisici: se pot infecta cu noul coronavirus Covid-19

Cea mai tristă veste pentru posesorii de pisici: se pot infecta cu noul coronavirus Covid-19

Au existat indicii în acest sens de aproximativ o săptămână, dar acum s-a confirmat oficial că pisicile se pot infecta cu coronavirus de la oameni.

Din momentul în care un tigru s-a infectat cu coronavirus la grădina zoologică din Bronx, starea de sănătate a tuturor felinelor a fost pusă sub semnul întrebării în timpul pandemiei. Nu a durat mult până când a venit confirmarea pe care nu și-o dorea nimeni din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Pisicile sunt vulnerabile la coronavirus, dar câinii nu. Aceasta este concluzia unui studiu publicat pe parcursul zilei de ieri de către cercetătorii OMS. Acesta este însă doar vârful piramidei, oficialii organizației confirmând că se va studia mai atent transmiterea Sars-Cov-2 de la oameni la animale de companie, conform Reuters.

În același studiu ajuns online se confirmă că și alte tipuri de animale sunt în pericol din cauza coronavirus, dar, cel mai probabil, oamenii vor suferi cel mai mult din cauza pisicilor. Dihorii, de exemplu, se pot îmbolnăvi din cauza Covid-19. Sunt în siguranță câinii, gâinile, porcii și gâștele.

Partea tristă este însă că și în cazul lor, cercetătorii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății și-au manifestat rezervări, spunând că ”probabil” nu se pot infecta. După revelația legată de pisici, oficialii OMS sunt semnificativ mai reticenți în a oferi opinii radicale pe acest subiect.

Noul studiu, bazat pe cercetări făcute în China în ianuarie și februarie, arată că pisicile și dihorii sunt foarte sensibile la virus, ele devenind infectate după ce în laborator le-au fost introduse particule virale în nas. De asemenea, studiul a descoperit că pisicile se pot infecta una pe alta prin particule respiratorii. Pisicile infectate aveau virusul prezent în gură, nas și intestinul subțire. Pisoii expuși la virus au dezvoltat leziuni masive în plămâni, nas și gât.

Dacă cineva își dorește să găsească o parte bună a acestei informații noi, se pare că pisicile ar putea facilita descoperirea unui tratament pentru oameni. ”Supravegherea evoluției Sars-Cov-2 la pisici ar trebui considerată drept o cale ajutătoare în eliminarea Covid-19 la oameni”, spun autorii studiului.