Cea mai inutilă moștenire a lui Pablo Escobar sunt acești hipopotami

Cea mai inutilă moștenire a lui Pablo Escobar sunt acești hipopotami
Sursa foto: FICG.mx / Flickr

În vremea în care Pablo Escobar controla comerțul cu droguri dinspre Columbia spre lume, a făcut suficienți bani cât să aducă și hipopotami în Columbia. Acum, aceștia au scăpat, la propriu, de sub control.

Înainte să fie împușcat de poliție, Pablo Escobar avea patru hipopotami. Proprietatea pe care o deținea a intrat în posesia guvernului, dar nu și animalele. De la patru s-au înmulțit și au ajuns la circa 100 de exemplare. Nimeni nu știe precis câte și, mai ales, nimeni nu știe cum să oprească acești hipopotami.

Aproape 10 ani, guvernul columbian a încercat să găsească măsuri ca să oprească creşterea populaţiei de hipopotami ai lui Pablo Escobar. Teama, atât a guvernului, cât și a experților în biodiversitate, e că hipopotamii, deloc animale obișnuite în Columbia, dau peste cap ecosistemul de-acolo. În general, hipopotamii modifică atât de mult zonele în care trăiesc încât sunt supranumiţi „ingineri de ecosistem”.

Hipopotamii lui Escobar fascinează lumea

Subiectul acesta e extraordinar, deoarece se întâlnesc trei situații neobișnuite aici: Pablo Escobar, poate cel mai mare traficant de droguri, hipopotami care nu se opresc din înmulțire și demersul guvernului de-a opri cumva animalele sau, măcar, de a le ține într-un mediu controlat.

Shurin şi Nelson Aranguren-Riaño de la Universidad Pedagógica y Tecnológica din Colombia au realizat un proiect finanţat de National Geographic în care au comparat lacurile antropice în care trăiesc hipopotamii cu cele pe care nu le frecventează, analizând toate aspectele.

Rezultatele cercetării au fost publicate, la finalul lunii ianuarie, în revista Ecology. Au fost găsite câteva mici diferenţe. „Lacurile în care trăiesc hipopotamii au o chimie şi biologie diferite de cele în care nu se găsesc hipopotamii”, a spus Shurin. Asta se întâmplă din cauza excrementelor animalelor. Nutrienţii suplimentari pot duce la înmulţirea algelor toxice şi chiar la decimarea vieţuitoarelor. Pe scurt, hipopotamii sunt dăunători Columbiei pe cât a fost proprietarul lor.

Videoul de mai sus îți explică de ce e dificil să controlezi astfel de animale și, mai ales, de ce e ciudat să ai hipopotami într-o țară în care, de regulă, nu trăiesc.

Citește și:
Sursa: News.ro