Ce zic românii despre șansa de a-și îmbunătăți corpul, dacă ar putea face așa ceva

Ce zic românii despre șansa de a-și îmbunătăți corpul, dacă ar putea face așa ceva

Probabil mulți dintre noi am schimba ceva la noi, dacă ni s-ar oferi șansa. Cu toate acestea, mulți oameni se tem că augmentarea umană ar putea fi rezervată doar celor bogați, iar corpurile noastre ar putea fi ținta atacatorilor cibernetici.

Un studiu realizat pe 14.500 de adulți din 16 țări din Europa și Africa de Nord a arătat că italienii sunt cei mai susceptibili să ia în considerare augmentarea umană (81%) iar britanicii cel mai puțin (33%). Unii respondenți și-au exprimat chiar dorința de a conecta smartphone-urile la corpul lor.

Ce îmbunătățim prin augmentare umană?

Majoritatea oamenilor își doresc ca augmentarea umană să fie folosită pentru binele umanității, 53% dintre ei spunând că ar trebui să fie folosită pentru a îmbunătăți calitatea vieții. În general, în fiecare țară, obiectivul pentru orice augmentare umană a fost îmbunătățirea sănătății per ansamblu (40%) sau a vederii (33%).

Deși înainte părea un lucru desprins din filmele de science fiction, conceptul de recreere sau îmbunătățire a abilităților noastre fizice și mentale a început să prindă viață recent.

“Augmentarea umană este una dintre cele mai semnificative tendințe tehnologice de astăzi. Putem observa deja o gamă largă de aplicații practice desfășurate în domenii cotidiene ale vieții noastre, cum ar fi sănătatea și asistența socială, sportul, educația și transportul. Exoscheletele pentru incendii și salvare sau bioprintarea organelor sunt doar două dintre exemple. Dar oamenii sunt îndreptățiți să fie precauți. Pasionații de augmentare testează deja limitele a ceea ce este posibil, așa că avem nevoie de standarde cu care să cădem de comun acord pentru a ne asigura că augmentarea își atinge potențialul maxim, minimizând, totodată, riscurile.”
Marco Preuss, directorul echipei globale de cercetare și analiză Kaspersky, Europa.

Cum percep românii augmentarea umană?

Kaspersky

În România, principalele motive pentru care oamenii ar fi dispuși să accepte augmentarea sunt legate de îmbunătățirea stării generale de sănătate (61%), îmbunătățirea vederii (37%) sau a capacității intelectuale (35%).

Per total, 72% dintre români ar lua în considerare augmentarea umană, problemele ridicate de aceasta ținând de preț și de posibilitatea de hacking a instrumentelor care permit augmentarea.

Julian Săvulescu, profesor român specializat în problemele de etică implicate de AI, susține că cel mai important aspect al augmentării umane este cel psihologic – îmbunătățirea capacităților noastre cognitive, cât și a celor morale.

“Cea mai mare amenințare cu care ne confruntăm este inegalitatea umană în ceea ce privește comportamentul uman, inclusiv cel moral”, avertizează Savulescu.

“Augmentarea umană are potențialul de a adânci inegalitățile existente, astfel încât provocarea pentru guvernele din întreaga lume este aceea de a valorifica potențialul augmentării umane pentru binele comun.”

Rămân încă semne de întrebare

David Jacoby, Senior Security Researcher la Kaspersky a concluzionat: “De-a lungul istoriei, persoanele rău intenționate au exploatat întotdeauna noile tehnologii, dar, în general, aceste procese tehnologice au fost pozitive pentru omenire, și sunt sigur că acest lucru se va întâmpla și cu augmentarea umană.

Acestea fiind spuse, trebuie să rămânem vigilenți cu privire la amenințarea abuzurilor sau a atacurilor, astfel încât, atunci când augmentarea umană va deveni o realitate de zi cu zi, securitatea să nu fie un aspect asupra căruia să trebuiască să ne fi gândit din timp”.

Raportul integral înaintat de Kaspersky poate fi citit în variantă integrală aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: