20 aug. 2020 | 18:47

Ce sunt tornadele de foc și cum ne vom confrunta cu ele în viitor

ACTUALITATE
Ce sunt tornadele de foc și cum ne vom confrunta cu ele în viitor

O tornadă de foc ar putea suna ca un fenomen meteo terifiant, dar adevărul este, de fapt, și mai grav. Tornadele de foc apar atunci când un incendiu arde atât de intens, încât își creează propriul sistem meteorologic în jurul său.

Așadar, căldura din interiorul unui foc mare face ca aerul să se ridice, formând vânturi care se pot uni într-un vortex numit vârtej de foc. O tornadă de foc este în esență un vârtej mult mai mare. Acele vârtejuri în creștere devin foarte puternice, la fel ca celee care se formează în timpul furtunilor.

În furtunile normale, umiditatea formează nori cumulonimbus, iar atunci când se întâmplă într-un incendiu, ei sunt numiți nori pyrocumulonimbus.

Numai că acestea nu provoacă o tornadă în sine. Atunci când vânturile înconjurătoare își schimbă rapid direcția, aceste furtuni pot începe să fie redirecționate într-o spirală, care devine un vortex și care se poate forma într-o tornadă completă.

Încă o calamitate într-un an de dezastre

Însă tornadele de incendiu nu sunt noi. În urmă cu doar doi ani, o tornadă de foc cu vânturi care depășeau 230 de kilometri pe oră a străbătut Redding, California. La fel, incendiile de vegetație Canberra din Australia, din 2003 au produs un vârtej masiv de foc cu vânturi de peste 160 de kilometri la oră, iar focurile puternice din 2017, din Christchurch, Noua Zeelandă, au produs un vârtej de aproximativ 330 de metri înălțime.

Noi înșine, oamenii, am creat tornadele de foc, fără să ne dăm seama.  În timpul bombardamentului de la Hamburg, în cel de-al Doilea Război Mondial, condițiile climatologice combinate cu infernul dezlănțuit au creat un nor de pirocumulonimbus deasupra orașului, la aproximativ 30.000 de metri.

Deși tornadele de foc nu sunt noi, acest weekend a marcat pentru prima dată când Serviciul Național Meteorologic a emis un avertisment de tornadă la foc. Acestea sunt rare și este și mai rar pentru meteorologi să le poată prezice pe baza condițiilor meteo.

Din păcate, este posibil ca incendiile extreme să devină și mai frecvente pe măsură ce criza climatică se agravează, ceea ce ar putea aduce mai multe tornade de acest fel.