07 apr. 2020 | 06:50

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor și învățătorilor din această perioadă, în România: anunț oficial

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu salariile profesorilor și învățătorilor din această perioadă, în România: anunț oficial

Profesorii din învățământul preuniversitar s-au aflat într-o situație foarte tensionată în ultimele săpămâni, pentru că nu era foarte clar dacă vor fi sau nu plătiți pe întreaga perioadă a pandemiei.

La scurt timp după începerea pandemiei în România, printre primele măsuri anunțate de executiv, s-a numărat închiderea școlilor, grădinițelor și creșelor. Această decizie care a forțat părinții, de pe o zi pe alta, să caute soluții pentru a sta cu copii, a pus în șah și profesorii.

În prima fază, deșii copii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal nu mergeau la școală, cadrele didactice aveau obligativitatea de a se deplasa în instituțiile de învățământ. Aparent, aceasta restricție impusă pe jumătate dovedea autoritățile că profesorii, învățătoarele și educatoarele își justificau salariile.

Când a devenit evident pentru toată lumea că nu este de glumit cu pandemia, măsurile s-au înăsprit la nivel național, iar profesorii au putut să petreacă timp acasă. Cei mai mulți dintre ei s-au ancorat în mecanism de predare de la distanță, prin internet, având în vedere că nu s-a decis până la această oră înghețarea anului.

Partea bună este că, în această perioadă, profesorii se vor bucura de salarii în mod obișnuit. Salariile profesorilor se plătesc integral, iar dascălii din România nu sunt în pericol să intre în șomaj tehnic, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la o emisiune la Realitatea Plus. Declarația a fost făcută în contextul în care tot mai mulți profesori întreabă ce se va întâmpla cu plata salariilor în condițiile în care starea de urgență a fost prelungită cu o lună de zile.

”Salariile profesorilor se plătesc ca și până acum, în niciun caz nu se pune problema șomajului tehnic al profesorilor”, a spus Monica Anisie.

Școlile au fost închise pe 11 martie, iar din 16 martie profesorii au început să țină cursuri online. În perioada 4 aprilie- 21 aprilie, în vacanța de primăvară, profesorii sunt în concediu de odihnă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele