Se schimbă impozitarea și taxarea pentru pensii, sănătate și salariile românilor. Ce prevede proiectul

Se schimbă impozitarea și taxarea pentru pensii, sănătate și salariile românilor. Ce prevede proiectul

Pentru încă un an în România se discută despre impozitare progresivă. De daata aceasta inițiatorul proiectului e un deputat independent. El susține că o astfel de schimbare ar duce la taxe reduse pentru cei cu venituri mici şi taxe majorate pentru cei cu venituri mari.

Bota Marius Sorin Ovidiu, fost deputat PSD, actualmente independent, a venit cu un proiect de lege pentru creşterea veniturilor nete ale salariaţilor. Scopul principal e impozitarea progresivă a salariilor şi taxarea diferenţiată pentru pensii şi sănătate.

Uite două calcule de la capetele opuse ale spectrului. În cazul unei persoane cu un salariu brut de până în 3.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie de 35% – 0% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii. Dar, pe de altă parte, pentru o persoană cu un salariu brut de peste 15.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie de 50% – 10% impozit, 12,5% contribuţie la sănătate şi 27,5% contribuţie la pensii.

Undeva la mijloc, pentru o persoană cu un salariu brut între 4.001 şi 5.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie tot de 35%, dar cu o altă împărţire – 5% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 20% contribuţie la pensii.

Ce s-ar schimba față de situația de-acum

impozitare-progresiva-romania

În prezent, taxarea salariilor este aceeaşi, indiferent de nivelul veniturilor – 45% în total (partea salariatului), adică 10% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii. În plus, se adaugă 2,25% sub formă de contribuţie la muncă (partea angajatorului).

Deputatul invocă datele ITM potrivit cărora în present 87% dintre salariaţi au un venit brut sub 5.000 lei (64,5% chiar mai puţin de 3.000 de lei), iar 2,5% dintre salariaţi au peste 9.000 de lei. „Acest lucru demonstrează faptul că pentru creşterea venitului net a majorităţii salariaţilor, statul trebuie să găsească noi soluţii de taxare”, se arată în expunerea de motive.

E puțin posibil ca așa inițiativă să treacă. În acest sens, avem și declarația lui Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD. „Considerăm că acum nu e momentul să trecem la impozitarea progresivă. Nu am văzut acest proiect. În general în ceea ce susţine dl Bota nu mă regăsesc. În acest moment e nevoie de stabilitate şi predictibilitate. O discuţie de tipul ăsta poate fi făcută aşezat, alături de mediul de afaceri, atunci când avem relaxarea necesară pentru asemenea discuţii”, a spus acesta.

Citește și:
Etichete: