14 iul. 2020 | 16:12

Cum ar vrea comuniștii din China să cenzureze filmele și serialele

ACTUALITATE
Cum ar vrea comuniștii din China să cenzureze filmele și serialele

Poveștile gay, romantismul excesiv, fantezia neștiințifică și narațiunile care glorifică epoca republicană pre-comunistă se numără printre cele 20 de genuri de ficțiune care ar fi interzise sau supuse unei cenzuri suplimentare în China.

Detalii despre ceea ce pare a fi o nouă directivă emisă de Administrația Națională de Radio și Televiziune au fost distribuite pe platformele chineze Weibo și WeChat în ultimele zile. Data și autenticitatea noilor directive nu pot fi verificate în mod independent, dar îți poți face o idee despre ce nu vrea partidul să fie văzut de către populație.

Directivele par să ofere instrucțiuni clare despre ce poate și ce nu poate fi afișat în 20 de genuri de emisiuni TV și web. Astfel, genul „dramă”, de exemplu, ar trebui să evite dragostea, crima și violența.

Producțiile romantice ar trebui să evite intimitatea, dar să fie îndrăznețe cu privire la confruntări și conflicte. Poveștile de fantezie vor fi supuse unei atenții deosebite și trebuie spuse din perspectivă științifică.

China comunistă nu vrea să admită existență minorităților sexuale

Mai mult, poveștile de călătorie în timp trebuie explicate cu teorii științifice. Personajele implicate trebuie să fie pozitive și nu pot schimba cursul istoriei. Poveștile gay sunt interzise și ar trebui înlocuite cu prietenia dintre personaje de același sex.

Producțiile care glorifică guvernul republican sau conducătorii din epoca republicană trebuie să fie strict cenzurate. Și thrillerele vor fi supuse cenzurii din partea departamentului de poliție. Acestea nu trebuie să dezvăluie modul în care se rezolvă crimele, deși analiza psihologiei criminale este permisă. Infractorii trebuie pedepsiți. Totodată, poliția nu poate fi înfățișată negativ.

Postările din social media care conțin aceste imagini cu noile directive au provocat discuții aprinse online în China. „Dacă directivele cenzurii sunt reale, atunci nu mai există nicio poveste de spus în filmul și televiziunea din China”, a spus cineva într-o postare pe WeChat.