12 iun. 2020 | 16:41

Ce legătură are Zoom cu China și cum participă la cenzura din statul comunist

ACTUALITATE
Ce legătură are Zoom cu China și cum participă la cenzura din statul comunist
Allie Smith / Unsplash

În contextul pandemiei Zoom a devenit, dintr-o dată, una dintre cele mai folosite platforme pentru videoconferințe. Ulterior, s-a dovedit că ar avea mai multe probleme de securitate. Acum, se află în centrul unui alt „scandal”, în legătură cu China.

Noi nelămuriri despre relația platformei cu China au început să apară după ce, la începutul lunii iunie, platforma de videoconferințe a închis conturile a trei utilizatori din Statele Unite și Hong Kong. Este vorba, de fapt, despre activiști care au organizat evenimente comemorative pentru masacrul pentru Masacrul din Piața Tienanmen pe 4 iunie 1989.

Este vorba despre manifestațiile conduse de studenții chinezi care militau în ’89 pentru democrație, libera exprimare și o presă liberă în China. Autoritățile au reacționat brutal și au intervenit cu arme și tancuri. Nu se știe cu exactitate câte persoane au murit în cadrul manifestațiilor: unele estimări arată că peste 200 de civili au murit în cadrul masacrului, altele susțin că este vorba de câteva mii de morți.

Zoom a recunoscut ulterior că a acționat în acest sens după ce a fost contactată de autoritățile chineze între luna mai și luna iunie. Chinezii au avertizat compania cu privire la patru comemorări organizate de Zoom pentru celebrele proteste democratice din 1989. China a anunțat platforma că dorește ca aceste conturi să fie interzise.

De fapt, Zoom monitoriza metadatele pentru apelurile din Statele Unite, astfel încât să poată spune dacă cineva din China continentală ar fi participat la aceste evenimente. Când a descoperit că cetățeni ai Chinei s-au alăturat la trei dintre aceste videoconfeințe, a închis apelurile respective și a suspendat sau a închis conturile gazdă.

Cum va ajuta Zoom China pe platforma sa

Compania a anunțat apoi că a redeschis conturile respectivilor utilizatori și sunt acum active din nou. Totuși, în aceeași declarație a anunțat că va continua să ajute China în acest sens.

Zoom a recunoscut că a comis erori în închiderea conturilor acelor utilizatori, însă numai pentru simplul fapt că aceștia nu erau din China continentală. Compania a declarat că „nu va permite solicitărilor guvernului chinez să afecteze pe nimeni în afara Chinei continentale”. Vestea proastă e că acest lucru indică faptul că acesta va ajuta în continuare guvernul chinez să nu permită accesul cetățenilor săi la anumite informații. Practic, o formă de cenzură.

De altfel, Zoom a anunțat că lucrează chiar la o tehnologie în acest sens. Aceasta îi va permite să elimine sau să blocheze accesul la nivel de participant, pe baza locației geografice.

Ulterior, trei oficiali din Statele Unite au cerut companiei explicații în legătură cu datele pe care le colectează și legătura pe care o are cu guvernul chinez.

„Nu am furnizat guvernului chinez informații despre utilizatori sau conținutul întâlnirilor. Nu avem un backdoor care să permită cuiva să intre într-o întâlnire fără să fie vizibil”, a negat compania acuzațiile.

Alte probleme de securitate ale platformei

Nu este prima dată când Zoom se află în centrul unui scandal cu privire la problemele de securitate pe care platforma le-ar avea. S-a confruntat deja cu critici pentru crearea unor chei de criptare în China, unde are un braț de cercetare și dezvoltare. Compania a spus că a fost vorba despre o greșeală și a emis un patch pentru a repara problema.

Totuși, aceasta nu este singura problemă de securitate. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a făcut o listă cu problemele deja raportate despre Zoom.

Conform politicilor de confidențialitate, Zoom colectează informații despre utilizatori, informații personale precum nume, adresă, adresă de mail, număr de telefon, titulatura job-ului, angajatorul. Chiar dacă nu îți creezi un cont Zoom și te conectezi cu un alt serviciu, aplicația tot va colecta informații precum tipul de dispozitiv utilizat și adresa IP. Specialiști în securitate au identificat, recent, că Zoom a distribuit într-o modalitate incorectă informații către Facebook.

De asemenea, aplicația permitea acces neautorizat la camera web.

În 2019, un consultant în domeniul securității cibernetice a descoperit că Zoom a creat un server web local pe dispozitivul Mac al unui utilizator, care a permis Zoom să ocolească funcțiile de securitate în browserul de internet Safari 12.  Aproape orice site web ar fi putut interacționa cu acesta. Rezultatul acestei acțiuni a fost că Zoom, practic, a permis site-urilor web malițioase să preia camera dispozitivului Mac, fără emiterea unei avertizări în acest sens.