Ce faci dacă îți expiră documentele în perioada asta. MAI a anunțat oficial

Ce faci dacă îți expiră documentele în perioada asta. MAI a anunțat oficial

Dacă îți expiră vreun act și te preocupă valabilitatea documentelor în aceasă perioadă, Ministerul de Interne oferă lămuriri în acest sens.

Potrivit MAI, toate documentele emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, respectiv de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor aflate în coordonarea metodologică a MAI și Inspectoratului General pentru Imigrări vor beneficia de valabilitate prelungită, pe toată durata stării de urgenţă şi sunt recunoscute de autorităţi pe teritoriul României.

În cazul documentelor emise de DRPCIV, valabilitatea acestora se prelungește în cazul: permiselor de conducere româneşti, autorizaţiilor de circulaţie provizorie, dovezilor înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare şi ale permiselor de conducere eliberate de către serviciile publice comunitare regim premise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor la depunerea dosarelor de înmatriculare/ transcriere/ certificate de înmatriculare sau preschimbare permise de conducere româneşti/străine sau duplicate. â

De asemenea, se menţine valabilitatea documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permisului de conducere obţinute de către solicitanţi de la alte entităţi, documente care vor expira în interiorul stării de urgenţă (ex. certificat de autenticitate, fişa medicală, dosar şcolarizare şi altele) pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de urgenţă.

Totuși, în această categorie nu intră și dovezile înlocuitoare cu drept de circulație ale permiselor de conducere care se eliberează de serviciile rutiere în cazul unor abateri la regimul circulației.

Alte detalii legate de valabilitatea documentelor pe durata stării urgență

Cărțile de identitate, cărțile de identitate provizorii, mențiuni de stabilire a reședinței emise și prelucrate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) și de către serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor sunt valabile pe teritoriul României, inclusiv 90 de zile de la încetarea situației de urgență.

În cazuri excepționale, care au la bază motive medicale, pierderea, furtul, distrugerea actului de identitate, cetățenii pot solicita eliberarea unui nou act de identitate sau, după caz, înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei.

În cazul celor care au nevoie de certificate de cazier judiciar sau adeverinţe de integritate comportamentală în această perioadă, acestea pot fi emise de structurile specializate ale Inspectoratului General al Poliţiei Române pe durata stării de urgenţă. Totuși, motivul unei asemenea solicitări trebuie să fie temeinic fundamentat și menţionat în cuprinsul cererii. În aceste cazuri, se recomandă pe cât posibil utilizarea mijloacelor de comunicare online, pentru evitarea prezentării persoanelor interesate la ghişeu.

Citește și: