27 aug. 2020 | 15:53

Ce e fenomenul celor două luni vizibil de pe Pământ pe 27 august și de ce să nu te lași păcălit

ACTUALITATE
Ce e fenomenul celor două luni vizibil de pe Pământ pe 27 august și de ce să nu te lași păcălit

Utilizatorii de pe rețelele sociale distribuie de o bună perioadă o imagine care pretinde că Marte va apărea pe cerul nostru la fel de mare ca Luna în seara de 27 august. Afirmația apare în mediul online încă din 2003. Iată de ce nu trebuie să te lași păcălit.

Imaginea avea următorul text: “Pe 27 august veți vedea două luni pe cer, dar doar una va fi satelitul nostru natural, cealaltă va fi Marte. Nu se va mai întâmpla până în 2287. Nimeni în viață în acest moment nu a fost vreodată martor la acest lucru”.

Deși această poveste fantastică a fost demontată încă de la apariția ei în 2003, utilizatorii uită faptele reale anual, se pare, așa că în această perioadă se așteaptă ca pe cer să apară două luni.

Nu-ți pune încă dorințele

În 2003, Marte și Pământul s-au apropiat unul de celălalt mai mult decât au făcut-o în ultimii 60.000 de ani. Acest lucru s-a datorat unui fenomen natural numit “opoziție perihelică”, care are loc o dată la doi ani — cel mai recent pe 31 iulie 2018. Fenomenul se datorează perioadei în care planeta Marte orbitează Soarele de 687 zile și presupune atingerea punctului cel mai îndepărtat față de Soare.

Cu toate acestea, oricât de apropiată ar fi fost planeta roșie de noi, în 2003 Marte era încă la aproximativ 56 milioane de kilometri distanță. Distanța maximă pe care a avut-o luna față de Pământ a fost de circa 405.000 kilometri.

Totuși, în 2003 se observase că “la o magnificare telescopică de 75%, Marte va arăta la fel de mare ca luna plină cu ochiul liber”, transmite Reuters. Presupoziția s-a transformat ușor în noile breaking news de pe atunci sub forma: „Marte va arăta la fel de mare ca luna.”

Iar în prezent, după eforturile necontenite ale oamenilor de știință de a face publicul să înțeleagă, încă este nevoie de articole precum acesta.

Ce se întâmplă în realitate?

Pe baza dimensiunii sale, Marte ar trebui sa fie la aproximativ 769.000 de kilometri distanță pentru a arăta la fel de mare ca luna plină de pe Pământ. Dar chiar și la cel mai apropiat punct posibil Marte este încă de peste 71 ori mai departe de atât, conform datelor de la Frosty Drew Observatory and Sky Theatre.

Dacă vremea va permite, vei vedea o lună strălucitoare pe cerul sud-estic, în timp ce o „stea” (Marte) strălucitoare va fi fost deja vizibilă o vreme, tot în sud-est.

Cum au fost păcăliți oamenii atât timp?

luna dubla

Postarea din 2003 care conținea afirmația falsă avea atașată și o imagine. Doar era nevoie de credibilitate. Imaginea care pretindea să prezinte fenomenul ciudat, a apărut apoi în 2009 pe un site rus denumit “Dream Worlds”, ca parte a unei galerii de imagini fanteziste cu lună dublă”. Imaginea falsificată arată mănăstirea Nilo-Stolobensky de pe Insula Stolobny din Rusia alături de cele două “astre”.