Câți români au rămas fără loc de muncă în pandemie, de fapt: adevărul vine de la Orban

Câți români au rămas fără loc de muncă în pandemie, de fapt: adevărul vine de la Orban

În ultimele luni, s-au vehiculat numeroase cifre în presă legate de numărul de șomeri din România. Acum, realitatea pe acest subiect a fost confirmată de premierul României.

În ultimele luni, zeci de milioane de americani au rămas fără loc de muncă. SUA se află în cea mai gravă criză economică din ultima sută de ani. La nivel global, foarte mulți oameni au rămas fără loc de muncă, iar situația a fost foarte similară și în România.

Spre deosebire de alte țări însă, foarte mulți români au revenit în activitate în ultima lună. Conform unei intervenții făcute de Ludovic Orban la B1 TV, românii stau foarte bine la capitolul locuri de muncă. Comparativ cu situația de la 1 ianuarie 2020, pe 20 iulie existau cu 648 mai puțini angajați în registrul național al angajaților. Cu alte cuvinte, mai puțin de 1000 de oameni au rămas fără loc de muncă, în mod oficial.

„Eu vă dau date luate din REVISAL. La data de 20 iulie, raportat la 1 ianuarie 2020, numărul de angajaţi cu contracte de muncă a fost mai mic doar cu 648. Date oficiale din REVISAL”, a spus Orban, la B1 Tv, informează Agerpres. Fiind vorba de date oficiale, acel număr nu include oamenii care lucrau la negru sau după program. Astfel, numărul de muncitori fără un loc de muncă s-ar putea totuși să fie semnificativ mai mare decât ceea ce se vede în REVISAL.

De asemenea, numărul de contracte de muncă desfăcute a fost mai mare decât cel al angajaților, dar acea valoare nu a fost făcută publică. Logica din spate are legătură cu faptul că mulți români sunt angajați în mai multe locuri.

„Sigur că dacă urmăreşti în REVISAL au existat mai multe categorii, suspendări, încetări de contracte, dar foarte mulţi din cei cărora le-au încetat contractele de muncă s-au reangajat. Eu vă vorbesc de angajaţi cu contracte de muncă. Este adevărat că a scăzut un pic mai mult numărul de contracte de muncă, dar numărul de contracte de muncă nu se referă la numărul de angajaţi, pentru că un angajat poate să aibă mai multe contracte de muncă”, a menţionat premierul.

Afirmațiile lui Ludovic Orban vin în contextul în care, în ultimele luni, s-a vehiculat în presă valoarea de 850.000 de oameni fără un loc de muncă generați pe timpul pandemiei. „Eu cred că trebuie fundamentate mai bine ştirile”, a atras atenția șeful guvernului când i s-a atras atenția asupra acestui aspect.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: