Câți români au ”fentat” izolarea și carantina: Streinu Cercel confirmă o statistică îngrijorătoare

Câți români au ”fentat” izolarea și carantina: Streinu Cercel confirmă o statistică îngrijorătoare

Dacă stai acasă în această perioadă, te ferești de persoanele posibil infectate de coronavirus. În contextul numărului celor care au ”fentat” izolarea și carantina, aceștia ar putea fi foarte mulți.

Adrian Streinu Cercel este managerul Institutului Matei Balș din Capitală. În același timp, mulți îl consideră o somitate pe subiectul pandemiei. Din acest motiv, a fost intervievat de mai multe ori pe parcursul acestei perioade. Cea mai îngrijorătoare statistică a oferit-o însă aseară, conform Mediafax.

În opinia lui Streinu Cercel, aproximativ 20% dintre românii care s-au întors în țară în ultima perioadă ”au scăpat de izolare și de carantină”. Formularea ”au scăpat” nu este cea mai agresivă, dar oficialul atrage atenția asupra faptului că vorbim de oameni care au înșelat sistemul și, implicit, legea.

„Cel puțin 20% au scăpat de izolare și carantină. Dintr-un milion. Aceste persoane, dacă sunt infectate, ele vor transmite. Dacă vor transmite la copii și la tineret, nu e nicio problemă”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Cazurile cele mai problematice țin de bătrâni, aceștia au un sistem imunitar scăzut. Ei ar putea duce la statistici îngrijorătoare. „De aceea bătrânii tebuie protejați. Dacă își prețuiesc părinții și bunicii (…) să nu se îmbrățișese, să nu se pupe. În două luni de zile nu se întâmplă nimic dacă există un mesaj impersonal”, a spus Streinu Cercel.

În opinia medicului, primul val al epidemiei de coronavirus va avea loc după sărbătorile pascale. „Primul vârf al epidemiei de coronavirus va fi după Paște. Avem două valuri care vor fi foarte active. Primul după Paștele catolic, al doilea după Paștele ortodox. Se adună familia la masă. Acest lucru fiind cunoscut, calculele sunt ușor de estimat. Dacă punem alături de această întrunire familială un interval de 7-8 zile, cât este incubația medie, vom avea vârfuri de apariție a incidenței îmbolnăvirilor. Ne așteptăm să apară îmbolnăvirile. Vor fi cu un potențial sever”, a declarat Adrian Streinu Cercel într-o intervenție la Antena 3.

Citește și: