Câți bani au cheltuit românii online în pandemie: creșterile sunt uriașe

Câți bani au cheltuit românii online în pandemie: creșterile sunt uriașe

Pe perioada stării de urgență și ceva vreme după, mall-urile și alte magazine au fost închise, iar românii au preferat să cumpere mult online. A fost o perioadă în care plățile de pe internet au înregistrat o creștere uriașă.

Pe perioada izolării, multă lume a stat acasă, dar oamenii nu au renunțat la achiziții. Au preferat să le facă online și mulți psihologi au spus că aceste cumpărături au reprezentat și o metodă pentru a trece mai ușor peste perioada de izolare.

Astfel, plățile online cu carduri Visa, unul dintre cei doi mari procesatori din România, au crescut cu peste 50% în aprilie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care sectorul comerțului electronic în România a înregistrat un avânt puternic după izbucnirea pandemiei.

Câți bani au cheltuit românii online în pandemie

Cifrele arată că plățile online au crescut puternic pe perioada izolării. Unul din șapte deținători de carduri Visa au achiziționat pentru prima dată cu cardul bunuri și servicii de pe internet, după declanșarea pandemiei.

„Cumpărăturile online și acceptarea plăților fără numerar nu mai sunt doar un avantaj, ci și o necesitate în contextul actual marcat de atâtea restricții impuse din cauza COVID-19”, spune Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.

Cele mai mari creșteri ale tranzacțiilor online pot fi observate în cazul aprovizionării și amenajării locuinței, unde valoarea plăților online a crescut de aproape 10 ori, în cazul magazinelor alimentare, restaurantelor, al magazinelor de îmbrăcăminte și accesorii care au înregistrat creșteri de aproape 3 ori mai mari și al plăților de utilități care aproape s-au dublat.

Doar 29% dintre utilizatorii de internet din România au făcut cumpărături online anul trecut, spre deosebire de media europeană de 67%.

Psihologii susțin că nu toată lumea care și-a comandat diverse lucruri avea neapărat nevoie de acele produse. Numai că a fost o perioadă cu care mulți nu s-au mai confruntat, iar achizițiile pentru casă și grădină i-au ajutat să treacă mai ușor peste această situație.

 

Citește și: