Cât de utilă este masca de protecție, de fapt: studiul care răspunde la toate întrebările

Cât de utilă este masca de protecție, de fapt: studiul care răspunde la toate întrebările

În ultimele luni, s-a dezbătut intens utilitatea măștilor de protecție în combaterea răspândirii virusului. Un studiu recent realizat în SUA răspunde la toate întrebările într-o manieră cât se poate de practică.

În Springfield, Missouri, doi angajați ai unui salon de înfrumusețare au participat inadvertent la un studiu pe marginea coronavirus. Cei doi au purtat mască de protecție în momentul în care interacționau cu clienții lor și, chiar dacă au fost contaminați cu coronavirus, niciuna dintre cele aproximativ 140 de persoane cu care au interacționat nu s-a îmbolnăvit. Rezultatele studiului au fost publicate marți, conform AFP.

Studiul de amploare nu a fost realizat de o autoritatea indenpendentă sau de vreo facultate, ci de CDC (Centrul pentru prevenirea și răspândirea bolilor din SUA). Ca referință, aceasta este cea mai importantă autoritate americană în lupta contra pandemiei. Oficialii CDC au confirmat că utilizarea măștii de protecție a fost suficientă pentru a preveni infectarea.

Pe 12 mai, un hairstylist a prezentat simptome respiratorii într-un salon din Springfield, Missouri, dar a continuat să lucreze până pe 20 mai, când ce a fost testat pozitiv cu virusul Covid-19.

Un al doilea hairstylist, coleg de tură cu primul, a fost expus colegului său și a dezvoltat simptome pe 15 mai în timp ce a continuat, de asemenea, să lucreze până la 20 mai. Un test a fost efectuat și rezultatul pozitiv a venit două zile mai târziu. Din acel moment, s-a declanșat o anchetă epidemiologică de amploare, atât printre angajații salonului, cât și printre toți clienții.

Salonul s-a închis apoi timp de trei zile și a fost dezinfectat, în timp ce autoritățile medicale au identificat 139 de clienți potențial expuși. Restul personalului a fost plasat în carantină timp de două săptămâni.

Un aspect este foarte important în acest studiu. În timpul interacțiunilor lor cu clienții, cei doi angajați au purtat în permanență masca pe față. A fost vorba de un model din două straturi de bumbac pentru primul, un model similar sau o mască de tip chirurgical pentru a doua persoană angajată la salon. Din păcate, între clienți, pe parcursul interacțiunilor lor uzuale, cei doi nu au purtat mască.

După primirea diagnosticului, cei de la CDC au monitorizat starea de sănătate a tuturor clienților și li s-au făcut teste. Niciuna dintre cele 67 de persoane care au acceptat testul ​​nu s-a dovedit pozitivă. În ceea ce-i privești pe ceilalți, aceștia nu au dezvoltat simptome în următoarele două săptămâni.

Clienții erau între 21 și 93 de ani, cu o medie de 52 de ani. Interacțiunile la salon au durat între 15 și 45 de minute, cu mască. Concluzia oamenilor de știință este cât se poate de clară. „Adoptarea la scară largă a politicilor care necesită acoperirea feței în locuri publice se reflectă în reducerea impactului și amploarea posibilelor noi valuri de Covid-19”, spun ei.