Dacă ai card Mastercard, trebuie să știi asta: anunțul privește toți românii

Dacă ai card Mastercard, trebuie să știi asta: anunțul privește toți românii

Mastercard a anunțat un demers important pentru clienții care plătesc contactless. Decizia vine pe fondul sfaturilor de distanțare socială și evitarea contactului cu alte persoane.

Compania a anunțat că modifică limita plăților contactless pentru care n-ai nevoie de PIN. De la 100 de lei, cât era în prezent, trece la 200 de lei. Astfel, include și suma medie pe care românii o plătesc contactless: 120 lei. Conform companiei, 75% din totalul de tranzacţii efectuate în prezent cu carduri Mastercard în Europa sunt contactless.

E bine de știut că unele ţări adoptă permanent noile majorări a limitei pentru plăţi contactless. Însă altele pun în aplicare creşteri temporare ale limitei, pentru a-şi ajuta cetăţenii să plătească mai uşor în această perioadă.

Ce poți folosi dacă nu vrei să plătești cu cardul (Mastercard sau Visa)

Limita o mai poți modifica și prin bancă, dacă ți se pare prea mică. Totodată, dat fiind că cel mai probabil ai un smartphone, poți apela la serviciile de plată cu telefonul. Ai Apple Pay pentru iPhone și diverse opțiuni pe Android de la fiecare bancă.

Trebuie să știi, totodată, că, din 2019, România se supune directivei europene PSD2. Astfel, a fost limitat numărul de plăți contactless pe care le poți face până bagi codul PIN. ING Bank, de exemplu, îți permite să plătești de cinci ori, sub 100 de lei, înainte de PIN. La fel, e vorba de siguranța banilor clienților.

Pentru iPhone, cu Apple Pay, trebuie doar ca banca ta să fie pe listă (o poți consulta aici). În România sunt cele mari, dar și Sodexo, Edenred sau Orange Money. Ideea e simplă: autentificarea se face prin Face ID sau Touch ID pe telefonul tău și nu există limită pentru că deja ai autorizat plata respectivă.

Pe Android, bănci ca ING Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, BCR sau Raiffeisen au diverse aplicații prin care să plătești independent de card.

Citește și:
Sursa: ZF