Când revine viața oamenilor la normal: creatorul vaccinului Pfizer face un pronostic informat

Când revine viața oamenilor la normal: creatorul vaccinului Pfizer face un pronostic informat

Unul dintre cercetătorii din spatele vaccinului creat de Pfizer – BioNTech a dat de curând un interviu pentru BBC. Printre informațiile oferite, a spus când va reveni viața noastră la normal, în opinia lui.

Ugur Sahin este cofondator al BioNTech și, în opinia sa, după distribuirea în masă a noului vaccin se așteaptă la înjumătățirea ratei de transmitere a virusului, ducând la o reducere semnificativă a numărului de cazuri. Acest lucru se va întâmpla pe parcursul verii viitoare, iar dacă nu apar alte mutații ale virusului distribuite la scară largă, viața ar trebui să revină la normal în iarna viitoare, peste aproximativ un an.

Aceste detalii au ajuns online după ce, săptămâna trecută, BioNTech şi co-dezvoltatorul Pfizer au declarat că analiza preliminară a arătat că vaccinul lor are o eficienţă de peste 90%. Aproximativ 43.000 de persoane au participat la teste. Într-un interviu la BBC One Sahin a spus că se aştepta ca analizele suplimentare să arate că vaccinul va reduce transmiterea virusului între oameni. ”Sunt foarte încrezător că transmiterea între oameni va fi redusă printr-un astfel de vaccin extrem de eficient”, a spus el.

Acest pronostic de un an de zile pentru revenire la normalitate îl contrazice pe Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford. În opinia sa, viața ar putea reveni la normal până la primăvară, dacă vaccinul se va distribui rapid. Dacă totul ar continua să meargă bine, a spus el, vaccinul va începe să fie administrat la „sfârşitul acestui an, începutul anului viitor”.

În privința estimărilor legate de disponibilitatea vaccinului, oficialul BioNTech este optimist că aproximativ 300 de milioane de doze vor fi distribuite până în luna aprilie. În final, totul va ține de dorința oamenilor de a se vaccina, iar acolo sunt probleme mari. ”Vara ne va ajuta, deoarece rata infecţiei va scădea vara şi ceea ce este absolut esenţial este să obţinem o rată ridicată de vaccinare până sau înainte de toamna, iarna anului viitor”, este de părere profesorul Sahin. Un alt element esențial este să ne vaccinăm până în iarna viitoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: