Când începe școala în România, de fapt: toate variantele vehiculate online, contrazise

Când începe școala în România, de fapt: toate variantele vehiculate online, contrazise

În ultima săptămână, s-au vehiculat în mediul online mai multe variante legate de începerea noului an școlar. Ministrul Educației și Cercetării a spus că toate acelea sunt false.

În speranța de a spulbera toate zvonurile care circulă pe internet despre data exactă în care elevii se vor întoarce la școală, după aproximativ șase luni de pauză, Monica Anisie a făcut câteva declarații într-o intervenție televizată la Antena 3. Din nou, ea a atras atenția asupra faptului că intrarea copiilor în unitățile de învățământ sau păstrarea soluției de învățământ online va fi condiționată de situația epidemiologică locală.

Cu alte cuvinte, realitatea va varia de la o școală la alta, dar cei mai mulți copii vor reveni în bănci. În opinia ministrului, aproximativ 80% dintre școlile românești își așteaptă elevii în clase începând cu data de 14 septembrie.

„​Începe școala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuții cu anumiți specialiști epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an școlar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. Noi mâine așteptăm de la DSP rapoartele privind situația epidemiologică pe fiecare localitate și urmează ca fiecare unitate de învățământ să aleagă scenariul în funcție de situația epidemiologică. Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimiști ca în 80% din unități să începem școala fizic. Mâine aflăm care e situația epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”, a spus Anisie la Antena 3.

Ca referință, în urmă cu aproximativ o săptămână, s-a vehiculat pe internet varianta ca din 14 septembrie să înceapă școala online, iar copiii să revină în bănci de la 1 octombrie. Premierul a explicat că acel scenariu a rămas la nivel de discuție.

„Au fost discuții pe tema asta. Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici epidemiologi, infecționiști, care spun că atât profesorii cât și copiii, într-un procent foarte mare revin din concedii, că pe anchetele epidemiologice o mare parte dintre cei infectați au spus că au fost în concediu sau într-un weekend, o deplasare de concediu. S-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie. Dacă se va lua o decizie, o vom anunța în timp util”, a precizat Ludovic Orban.
Citește și: