Campania care a enervat pe toată lumea: ce spun medicii și BOR despre afișele cu „Sfinții doctori”

Campania care a enervat pe toată lumea: ce spun medicii și BOR despre afișele cu
Sursa foto: Ilustrație: Wanda Hutira

O campanie publicitară a McCann a reușit să enerveze pe mai toată lumea. E vorba de afișele care-i arată pe medici drept „sfinți” care se luptă cu pandemia de coronavirus. Au reacționat și medicii, dar și BOR, care a avut un punct de vedere extrem de dur.

Pe internet circulă mai multe afișe publicitare care au apărut pe străzile din București și care îi înfățișează pe medici drept „sfinți” care se luptă cu pandemia de coronavirus. În bannerele respective, sunt doctori care sunt desenați precum sfinții din Biserici, au aureole, iar pe unele afișe se face trimitere și la Covid-19.

Bserica Ortodoxă Română a avut o reacție extrem de dură și a catalogat campania drept blasfemie. Există chiar și medici care se declară revoltați de această campanie, care pare că nu și-a atins niciun scop, în afara celui de a enerva pe toată lumea.

Cine a făcut campania cu „Sfinții doctori”

Campania e semnată de agenția McCann, care susține că a făcut acest lucru pentru a-și arăta aprecierea pentru cei din prima linie, adică medicii care se luptă cu pandemia și au grijă de cei infectați.

În aceste postere apărute prin București, dar și pe internet apar personaje cu halat, bonetă, ochelari de protecție, stetoscop și mască. Modelul e inspirat din icoanele ortodoxe care-i reprezintă pe Sfinții recunoscuți de Biserica Ortotoxă.

De altfel, reacția Patriarhiei a fost extrem de dură.

BOR vorbește de blasfemie și ofensă

BOR a transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că această campanie este una de prost gust.

„Cred că este vorba despre o ridicolă campanie de promovare a unei viziuni distopice asupra situației provocate de pandemie. O încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură și de o ideologie hidoasă care nu știe decât să caricaturizeze creștinismul. Cum altfel să explici deificarea iconică a unor personaje care trimit la imaginea medicului sublimată grotesc în aceea a unui «sfânt» cu aer hristic? Nu este vorba, deci, doar despre un demers blasfemiator, ci și de o ofensă adusă categoriei profesionale atât de onorabile a medicilor, care, ca noi toți, nu se cred cu certitudine sfinți sau mântuitori improvizați și nu pretind un cult public”, a declarat pentru basilica.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Reacții negative au venit și din partea unor medici. Doctorul Adina Alberts, de exemplu, a cerut McCann să retragă această campanie.