04 sept. 2020 | 13:36

Calitatea somnului poate prezice când și dacă vei suferi de Alzheimer

ACTUALITATE
Calitatea somnului poate prezice când și dacă vei suferi de Alzheimer

Tratamentul clasic “dormi că poate îți trece” pare că are șanse să funcționeze. Noile cercetări efectuate de UC Berkeley sugerează că o formă de apărare împotriva Alzheimerului este somnul.

Neurologii Matthew Walker și Joseph Winer au găsit o modalitate de a estima, cu un anumit grad de acuratețe, un interval de timp în care Alzheimer este cel mai probabil să lovească în timpul vieții unei persoane.

“Am constatat că somnul pe care îl aveți acum este aproape ca o glob de cristal care vă spune când și cât de repede se va dezvolta patologia Alzheimer în creierul dvs.”, a spus Walker, profesor de psihologie și neuroștiințe al UC Berkeley.

Walker și alți cercetători au comparat calitatea somnului peste noapte a 32 de adulți sănătoși în vârstă cu acumularea în creier a plăcii toxice cunoscută sub numele de beta-amiloid, un jucător cheie în debutul și progresia Alzheimer, care distruge căile de memorie și alte funcții ale creierului.

Descoperirile lor arată că participanții la studiu care au început să se confrunte cu un somn mai fragmentat au înregistrat o creștere a beta-amiloidului pe parcursul studiului.

Deși toți participanții au rămas sănătoși pe toată durata studiului, traiectoria creșterii beta-amiloidului, corelată cu calitatea inițială a somnului, sugera o tendință spre evoluția bolii Alzheimer.

Cum a fost realizat studiul?

Pentru experiment, fiecare participant a petrecut o noapte de opt ore de somn în laboratorul lui Walker în timp ce era supus polisomnografiei, o serie de teste care înregistrează undele creierului, ritmul cardiac, nivelurile de oxigen din sânge și alte măsuri fiziologice ale calității somnului.

Studiul a fost realizat pe parcursul mai multor ani, timp în care cercetătorii au urmărit periodic rata de creștere a proteinei beta-amiloide din creierul participanților utilizând tomografia cu emisie de pozitroni sau scanări PET. Ulterior, nivelurile de beta-amiloid au fost comparate cu rezultatele profilurilor de somn.

Cercetătorii s-au concentrat pe activitatea creierului prezentă în timpul somnului profund cu undă lentă. Rezultatele au susținut ipoteza lor că somnul este un biomarcator și un predictor al evoluției ulterioare a bolilor.

Un apel de trezire ca să putem dormi

Pe lângă prezicerea timpului în care boala este probabil să apară, rezultatele consolidează legătura dintre somnul slab și boală.

În timp ce studiile anterioare au descoperit că somnul curăță creierul de depozitele beta-amiloide, aceste noi descoperiri identifică somnul profund drept o soluție împotriva declinului cognitiv.

Deși testele genetice pot prezice susceptibilitatea inerentă la Alzheimer, iar testele de sânge oferă un instrument de diagnosticare, nici unul dintre ele nu oferă potențialul unei intervenții terapeutice în stilul de viață.

“Dacă somnul profund și restaurator poate încetini această boală, ar trebui să o facem o prioritate majoră”, a spus Winer.

“Speranța noastră este că, dacă intervenim, acumularea de beta-amiloide nu va mai fi prezentă după un tratament de trei sau patru ani de îmbunătățire a somnului”, a spus Winer.

În ceea ce privește pașii următori, Walker și Winer analizează modul în care pacienții care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boala Alzheimer pot fi tratați prin implementarea unor metode care ar putea spori calitatea somnului.