Calificarea oamenilor din România, inutilă: unde ar trebui să meargă banii, conform ministrului

Calificarea oamenilor din România, inutilă: unde ar trebui să meargă banii, conform ministrului

Într-o postare pe Facebook, ministrul Muncii din România și-a exprimat dezamăgirea legată de inutilitatea cursurilor de formarea profesională de la noi. În opinia sa, banii ar trebui să meargă în altă parte.

În ultimii 30 de ani, cursurile de formare profesională care au facilitat calificarea sau recalificarea oamenilor au fost dictate de AJOFM. Această autoritatea județeană, de multe ori neancorată în cererea de locuri de muncă din piață, dicta cursurile care se efectuau.

Pornind de la această premisă, ministrul Muncii a emis câte opinii, pornind de la modul în care vedea ea realitatea de la noi. „Avem locuri de muncă de oferit dar nu avem oameni care să vină la treabă. Alba Iulia, astăzi, la discuţie cu mediul de afaceri. Încerc câteva explicaţii, eu ştiind că la ANOFM sunt înregistraţi şomeri indemnizaţi/neindemnizaţi, oameni în căutarea unui loc de muncă.

În România, se califică oameni pentru diverse meserii după cum crede statul că trebuie. Nu este normal. Banii de formare trebuie să ajungă la firme şi ele să îi gestioneze. Acestea ştiu cel mai bine ce tip de pregătire le este necesară viitorilor angajaţi, când şi cum trebuie făcută. Ele vor urmări ca formarea să se facă bine pentru că au interesul să aibă forţă de muncă competitivă”, a scris luni seara, pe Facebook, ministrul Muncii.

Soluția ar putea fi reprezentată de o schimbare radicală a unui mecanism învechit și ineficient. Practic, autoritățile județene, de fapt, nu facilitează angajarea celor care își caută de lucru, ci cheltuirea banilor. „După toate semnalele pe care le-am dat despre nevoia de schimbare radicală a abordării, nu văd o mobilizare din partea AJOFM-urilor pentru a se implica activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, pentru a prelua imediat informaţii de la angajatorii care au locuri de muncă şi pentru a căuta cu determinare să le găsească persoane interesate şi apte să muncească. Se comportă exact ca cineva care nu va putea răspunde niciodată unui mediu concurenţial. Fac strictul necesar la acest capitol. Nu văd că AJOFM-urile sunt conectate la schimbările din piaţa muncii”, a arătat Violeta Alexandru.

Din prisma ministrului, soluția este simplă. AJOFM ar trebui să se ocupe doar cu distribuirea banilor, nu cu organizarea de cursuri. „Cu tot cu gestionarea (bună, altminteri) a măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatori din această perioadă, ANOFM parcă vrea să se transforme în agenţie de plăţi. Nu cred că la acest lucru trebuie să se rezume.

Oamenii trebuie să aibă reală încredere că, dacă bat la uşa AJOFM, aici sigur există şanse reale să îşi găsească un loc de muncă. O să cer să vorbim mai mult despre ce locuri de muncă şi-au găsit oamenii prin AJOFM. România are nevoie să se muncească. Cele două părţi – angajaţi şi angajatori – chiar sunt parteneri; sunt aici pentru ca acest lucru nu numai să se audă, dar să se şi întâmple”, a concluzionat ministrul Muncii.

Citește și: