04 feb. 2020 | 13:46

Brexit schimbă regulile: ce trebuie să știi dacă ai mașină cu volan pe dreapta

ACTUALITATE
Brexit schimbă regulile: ce trebuie să știi dacă ai mașină cu volan pe dreapta

Marea Britanie nu mai este membră UE de la 31 ianuarie 2020. Odată cu ieșirea din blocul comunitar (Brexit), se schimbă și anumite reguli.

Marea Britanie a ieșit, oficial, din Uniunea Europeană în prima secundă a zilei de 1 februarie 2020. Nu mai este stat membru UE, așadar nu se va mai supune legislației din blocul comunitar. Numai că relația va fi una complicată.

Deocamdată, lucrurile rămân așa cum le știi acum. Nu se schimbă nimic în următoarele 11 luni, atât cât e perioada de tranziție. După data de 31 decembrie, însă, situația se schimbă radical. Iar modificările vizează inclusiv mașinile cu volan pe dreapta importate din Regat.

Până când viitoarea relația va fi definită de negocierile din următoarele 11 luni, Registrul Auto Român vine cu câteva precizări și sfaturi.

Ce se întâmplă cu mașinile cu volan pe dreapta după Brexit

Așa cum spuneam, Marea Britanie a ieșit din UE, dar până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare perioada de tranziție.

De precizat că acest termen a fost stabilit ca urmare a Acordului de retragere și poate fi prelungit. Potrivit RAR, în perioada 1.2.2020 – 31.12.2020 se acceptă, în aceleași condiții, omologările UE emise de Marea Britanie, adică și autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor primi CIV.

De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România. Asta înseamnă că vehiculele cu volan pe dreapta vor trece printr-un proces de omologare individuală și vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț.

Cele mai importante modificări necesare ar putea fi mutarea postului de conducere pe partea stângă, înlocuirea farurilor și, după caz, inversarea lămpilor de ceață și mers înapoi, poziționate în partea din spate a vehiculului.

Registrul Auto Român insistă, însă, că autovehiculele care au fost deja înmatriculate în România nu vor fi afectate de modificările survenite în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.