Anunțul Bisericii Ortodoxe despre noul vaccin îți arată că (încă) are multe de spus în pandemie

Anunțul Bisericii Ortodoxe despre noul vaccin îți arată că (încă) are multe de spus în pandemie

Biserica Ortodoxă Română a avut multe de spus în această pandemie și chiar a intrat în conflict de câteva ori cu recomandările venite de la oficiali. Chiar dacă n-a fost nimic asumat la nivel de conducere, părerile unor preoți au cântărit mult în nivelul de percepție al oamenilor.

Din când în când, în spațiul public mai apare câte un studiu referitor la încrederea românilor în instituții. Biserica Ortodoxă nu prea a lipsit în ultimii ani de pe podium. Cel mai recent barometru pe acest subiect a venit de la Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Acolo se menționează că Biserica e pe primul loc la capitolul încredere, cu peste 70% dintre respondenți care au nominalizat BOR drept prima entitate din România în care au încredere. Pe locurile următoare sunt Armata, Academia Română, Primăria, Poliția și abia apoi Ministerul Sănătății. Deloc irelevant în acest context e faptul că Guvernul (13,7%), Parlamentul (9,5%) și partidele politice (9,1%) ocupă ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere al românilor.

Din acest punct de vedere, devin extrem de importante mesajele pe care Biserica Ortodoxă le transmite în spațiul public. Deși se declară public neafiliată politic și susține că acțiunile sale au doar rol religios, cultural și social, nu puține au fost cazurile în care BOR a jucat un rol extrem de important în diverse crize politice sau nu. Era de așteptat, așadar, să se raporteze, sub o formă sau alta, și la criza sanitară.

Și a făcut-o de mai multe ori din martie până în prezent, de când pandemia a ajuns în România.

Biserica Ortodoxă și pandemia

Primul mare semnal potrivit căruia BOR are un cuvânt greu de spus în pandemie a fost chiar înainte de Paște. La acea vreme, dacă-ți aduci aminte, Ministerul de Interne cedase și încheiase un protocol extrem de controversat cu mai-marii Bisericii. A fost, pe scurt, o înțelegere care viza relaxarea restricțiilor în perioada de Paște, obținută de Patriarhul Daniel de la ministrul de Interne Marcel Vela.

Protocolul spunea atunci că enoriașii pot merge la biserică pentru a lua pâine binecuvântată, iar lumina le poate fi adusă acasă de polițiști, voluntari ai Bisericii și alte forțe ale MAI. Mai mult, lumina putea fi dusă și-n spitale și în centrele de carantină. După ce opinia publică s-a declarat contrariată de acest lucru, s-a renunțat la acest protocol și nu li s-a mai permis credincioșilor să meargă la biserică.

Multe dintre celelalte mențiuni au fost păstrate. Dar la acea vreme, Biserica a arătat că are un cuvânt greu de spus și se poate impune în situații de criză pentru propriile interese sau pentru interesele enoriașilor.

IPS Teodosie intră în scenă

După acel moment, conducerea BOR a adoptat un ton mai prudent și, cel puțin la nivel declarativ, s-a limitat doar la a-și exprima părerile, fără a cere imperativ nimic în schimb. Dar în teritoriu, s-a dat mână liberă șefilor  de la județe și regiuni să se desfășoare după bunul plac. Așa a intrat în scenă IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Punctul culminant a fost cu ocazia pelerinajului de Sfântul Andrei, când Teodosie a forțat mâna autorităților și a organizat slujba mult-dorită chiar și-n prezența unor persoane care veniseră din alte colțuri ale țării, deși accesul era permis doar celor din localitatea Ion Corvin. Jandarmeria și Poliția au închis ochii atunci, dar declarația reprezentantului Bisericii nu poate fi uitată ușor.

Pus să explice de ce pune oamenii în pericol cu ocazia acelui pelerinaj și dacă, eventual, își poate asuma unele tragedii, IPS Teodosie a spus:

„Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare, a venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Nu există sănătate publică, omul se îmbolnăvește mai întâi înăuntru, în suflet. Dacă sufletul este trist, orice tristețe aduce boală. Eu sunt contrariat de ce suntem obligați să stăm în frig la slujbe, în afară de ziua Sfântului Andrei. Nu ai cum să-i pui pe credincioși afară, decât dacă vrei să-i extermini, eu nu vreau să-i extermin pe credincioși”, spunea atunci Teodosie.

Reacție la adresa noului vaccin

BOR a reacționat și la apariția noului vaccin. Primele doze vor ajunge în România chiar în acest an, iar campania de vaccinare se va întinde, poate, până în vara anului viitor sau chiar și mai târziu. În acest context, Biserica Ortodoxă a transmis un mesaj.

Nu zice de rău, dar nu zice nici de bine. dacă ar fi să rezumi declarația. Patriarhia Română arată, într-un comunicat de presă, că „că a fost și rămâne favorabilă vaccinării”.

Dar…există un dar.

Biserica menționează că nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical, „cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”.  pe cale oficială. E o declarație care nu face decât să arunce, de fapt, o umbră de îndoială asupra celor spuse de specialiști și care intră, din nou, în contradicție cu ceea ce au transmis instituțiile abilitate

„Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

„Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, se mai arată în comunicat.

În teritoriu, lucrurile sunt văzute altfel

O declarația mai apropiată de ceea ce vor specialiștii din domeniul medical să transmită a venit, de această dată, din teritoriu. ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, a spus pentru presshub.ro că știința are un cuvânt mai apăsat de spus în acest context și a îndemnat oamenii să se vaccineze.

Insistă că preoții s-au „rugat la Bunul Dumnezeu ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie„, dar dă asigurări că Biserica va fi alături de Armată în campania de vaccinare.

Știința își spune cuvântulNoi ne-am rugat la Bunul Dumnezeu, ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie. Evident că se vor realiza multe prin acest vaccin și noi ne rugăm acum să nu aibă reacții adverse„.

Reacțiile adverse, de care, pe bună dreptate, se teme toată lumea sunt menționat. Dar la final. De la vârful BOR par să fie principalul punct de pornire.

Citește și: