Totul despre steaua Betelgeuse: când va exploda și cum se va vedea de pe Pământ

Totul despre steaua Betelgeuse: când va exploda și cum se va vedea de pe Pământ
Sursa foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E. O’Gorman/P. Kervella

Betelgeuse este una dintre cele mai strălucitoare stele din centura Orion, însă indiciile recente arată că ar fi pe cale să explodeze.

Supergiganta roșie este, în mod obișnuit, a 12-a cea mai strălucitoare stea de pe cer. Acum aproximativ 700 de ani, steaua a început să-și piardă din strălucire. A ajuns la cea mai slabă valoare înregistrată vreodată: a căzut acum abia pe locul 21. Totuși, acest lucru este abia acum vizibil de pe Pământ.

Există o serie de teorii valabile care ar putea explica cauza. Betelgeuse trece prin mai multe faze. De obicei, strălucirea sa se diminuează și crește în cicluri scurte de 14 ani, sau cicluri mai lungi, de aproximativ șase ani. Suprapunerea acestor cicluri ar putea explica întunecarea stelei. De asemenea, e posibil ca norii sau deșeurile și praful cosmic să facă lumina stelei să se vadă mai puțin.

Pe de altă parte, e posibil ca steaua să explodeze.

Ce ar însemna explozia lui Betelgeuse

Supergiganta roșie s-a format acum opt milioane de ani și este o stea tânără aflată în apropierea sfârșitului vieții sale. Potrivit experților, este cel mai probabil ca aceasta să fie următoarea supergigantă din Univers care să explodeze. Astfel, ar urma să aibă loc o supernovă.

Dacă explozia ar urma să aibă loc s-ar întâmpla, ar deveni cea mai strălucitoare supernova observată vreodată. Supernova rezultată va elibera cantități enorme de energie și va crea o explozie de elemente, aruncând resturi în spațiu.

În câteva zile, va deveni la fel de strălucitoare ca o lună plină. Va fi vizibilă în timpul zilei, dar va fi și suficient de luminoasă pe timpul nopții pentru a putea arunca umbre pe Pământ. Betelgeuse va continua să ardă până când atomii din centrul său se vor transforma în fier și steaua va rămâne fără combustibil.

Ulterior, va ajunge în faza finală. În aproximativ șase ani, ar ajunge atât de slab luminată încât nu ar mai putea fi observată de ochiul liber.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: nytimes
Etichete: