BenQ EW2780U – Monitor HDR care să-ți facă sesiunile de gaming și binging mai bune

BenQ EW2780U – Monitor HDR care să-ți facă sesiunile de gaming și binging mai bune

Standardul HDR a ajuns, în ultimii doi ani, să fie adoptat la scară largă. Telefoanele au suport pentru așa ceva, televizoarele și, înaintea tuturor, monitoarele. Dacă plănuiești să-ți schimbi monitorul, următorul ar trebui să fie HDR. Am folosit unul de tipul acesta de la BenQ ca să văd cum mă ajută.

BenQ EW2780U e un monitor 4K de 27 inci cu suport HDR prin tehnologia BenQ HDRi. Are două difuzoare stereo de câte 5 wați, mufă pentru căști și suportă conectivitate prin USB-C. Mai are două mufe HDMI, un DisplayPort și filtru pentru lumină albastră.

Prin HDRi, BenQ susține că îți oferă un reglaj mai fin al setărilor pentru conținut HDR. Monitorul acesta are mod atât pentru sesiunile de gaming (Game HDRi), cât și pentru cele în care te uiți la filme și seriale (Cinema HDRi). E important să ții cont de asta, deoarece fiecare scenariu de utilizare implică un anumit mod de redare a culorilor și de setare a luminozității.

Pe scurt, când folosești un echipament compatibil HDR, lumina e sporită și detaliile sunt mai bine redate. În jocuri, prin modul Game HDRi, pe monitorul BenQ efectele vizuale sunt menținute, în timp ce în zonele întunecate ai mai multe detalii. În filme și seriale, contrastul e sporit, culorile sunt mai bine reproduse și echilibrul între zonele luminoase și cele întunecate e mai bun.

Monitorul care adaptează imaginea după ambient

Benq ew2780u (1)

BenQ EW2780U are integrat și un senzor care detectează lumina ambientală, astfel încât să regleze imaginea în raport cu sursele de lumină din încăpere. Prin acest mod nu ajungi în situația în care luminozitatea monitorului e prea mare și devine deranjantă. Dincolo de luminozitate, contează și temperatura culorilor afișate de orice ecran la care te uiți. În cazul acesta, modelul EW2780U  dispune de ceea ce compania numește B.I. Plus care reglează atât luminozitatea de care vorbeam mai devreme, cât și temperatura culorilor. Implicit, într-o cameră în care ai predominant lumini galbene monitorul va fi ajustat automat ca să nu te deranjeze.

Când vine vorba de filme și seriale, contează imaginea, dar în egală măsură și sunetul. Cele două difuzoare ale monitorului folosesc tehnologia treVolo dezvoltată de BenQ pentru difuzoarele sale externe. Ce ar trebui să știi despre sunetul monitorului e că îl poți seta pe diverse moduri, cum ar fi filme și seriale prin modul Cinema sau pentru jocuri video prin modul Game. Are și pentru dialoguri și voce, dar și pentru muzică.

Benq ew2780u (4)

BenQ susține că a creat sistemul de sunet de pe acest monitor din perspectiva unui audiofil. Cel puțin în comparație cu monitoare similare, din aceeași categorie de preț, sunetul e mai bine reprodus când folosești modurile predefinite. Pentru sesiuni de gaming, binging sau audiții ocazionale de videoclipuri muzicale vei obține un rezultat mulțumitor.

BenQ EW2780U nu-i un monitor gândit pentru vreo categorie specifică de utilizatori, cum ar fi gamerii sau designerii. E un produs care să livreze la nivelul median al cerințelor, de la sunet la imagine. Cel mai mult vei profita de HDR și, odată ce faci acest pas, nu mai vrei să revii la panouri clasice. Cât despre sunet, dată fiind distanța de la care cel mai des vizionezi ceva pe un monitor și ești interesat de partea audio, își face treaba bine. Însă, la fel ca în cazul unui televizor, dacă vrei ceva mai mult, investești într-un sistem dedicat.

La capitolul experiență de utilizare, aș fi preferat ca porturile să fie aranjate într-o zonă ceva mai accesibilă. Sunt în spatele acestuia, așezate pe orizontală. Din păcate, tot acolo este și mufa pentru căști. Și, să zicem, când îl ții pe birou sunt oarecum accesibile. Însă, dacă l-ai pune pe perete, ar fi ceva mai greu să ajungi la ele. Altfel, la nivel de software, controlezi setările printr-un buton dedicat de pe lateral, în cinci direcții, și meniul e intuitiv.

Benq ew2780u (3)

Cum ziceam, BenQ EW2780U e un produs median, atât pentru oameni interesați ocazional de jocuri video, cât și de cei care petrec câteva ore bune vizionând filme și seriale. Totodată, poate fi extensia perfectă pentru laptopul tău, când ai nevoie de mai mult spațiu de lucru.

Acest produs va fi disponibil în România la final de februarie la un preț de 2.500 lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: