Se dau 1.000 de lei pentru mii de români. S-a dat legea deja

Se dau 1.000 de lei pentru mii de români. S-a dat legea deja
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a decis să ajute mai multe categorii de români care au nevoie de bani. Acum a prezentat un nou plan pentru acest ajutor.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis că bugetul pentru angajarea tinerilor din agricultură a fost stabilit. Acest program va avea alocat în 2020 un milion de lei.

Oficial, acest demers se numește „Programului pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară”. E derulat în perioada 2018 – 2020. Măsura urmăreşte crearea cadrului legal adecvat şi a mecanismelor necesare de punere în aplicarea acestuia.

„În şedinţa Guvernului din data de 30 aprilie 2020 a fost aprobată o Hotărâre ce completează art. 4 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară, aprobate prin HG nr. 325/2019. Prin actul normativ aprobat astăzi s-a stabilit valoarea Programului aferent anului 2020, respectiv 1.000.000 lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.”
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Cum pot fi distribuiți banii?

Potrivit MADR, angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai programului beneficiază de un sprijin financiar lunar. E alocat per persoană angajată.

Sunt 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară. Sunt 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare. În fine, sutn 500 lei pentru persoanele fără studii.

Prezentul act normativ vine în sprijinul angajatorilor fermieri din agricultură, prin instituirea unui instrument de susţinere financiară, care să ofere acestora posiblitatea de a angaja forţă de muncă tânără în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară.

Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii fermieri au obligaţia de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și:
Sursa: Agerpres
Etichete: