Avionul supersonic de pasageri care te poate duce în vacanță în timp record

Avionul supersonic de pasageri care te poate duce în vacanță în timp record

Companii aerospațiale din întreaga lume visează la aeronave civile supersonice. Boom Supersonic planifică lansarea unei aeronave demonstrative în acest an și Aerion Supersonic ajută la dezvoltarea combustibilului.

Ceea ce ar putea fi urmașul Concorde este dezvoltat de o firmă americană (Boom Technology). Dacă testele vor avea rezultate pozitive, va purta numele Boom Overture. Aeronava va fi prezentată pe 7 octombrie. Asta după ce, în ultimele luni, constructorii au accelerat dezvoltarea. Au finalizat testele statice de încărcare a aripilor, aripile au fost deja prinse de fuselajului din titan, au construit stabilizatorul vertical al aeronavei și au finalizat testele de angrenare.

XB-1 va fi la o treime la scara Overture, va fi alimentat de motoare triple GE Aviation J85-15 și va ajuta Boom să testeze aerodinamica, tehnologiile de construcție din fibre de carbon și propulsia supersonică, spune compania.

Boom, care a avut o finanțare de 160 de milioane de dolari în aprilie, a declarat că intenționează să efectueze teste XB-1 la sol, dar și pe aeroportul Centennial de lângă Denver. Boom intenționează ca XB-1 să conducă la dezvoltarea Overture, care va avea capacitate pentru 55-75 de pasageri.

Compania precizează că a primit deja pre-comenzi pentru 30 de supersonice Boom Overture, și că prețul unui singur aparat de zbor va fi de 200 de milioane de dolari.

Avionul care ar ține în viață visul Concorde

Orice nou avion supersonic va fi comparat cu Concorde. La vremea sa, creația franco-britanică zbura cu o viteză maximă de 2.179km/h și făcea drumul Londra – New York în 3,5 ore, comparativ cu cele opt ore necesare pentru un avion obișnuit. Creșterea prețului combustibilului, costurile extrem de mari de operare, rutele limitate, dar și accidentul fatal din 2000, au contribuit la retragerea acestui avion în 2003.

Boom Technologies vrea să readucă interesul pentru acest domeniu. De asemenea, dacă reușește să reducă zgomotul produs de boom-ul sonic, fapt care a făcut ca fostul avion supersonic să fie interzis de la zborurile deasupra uscatului, un nou val de avioane supersonice de pasageri ar putea să intre pe piață în următorul deceniu.