Succesorul lui Concorde promite să fie mai rapid și mai eficient

Succesorul lui Concorde promite să fie mai rapid și mai eficient

Avionul supersonic de pasageri Concorde a apărut pe hârtie la sfârșitul anilor 1960, zburând din 1976 până în 2003, dar povestea nu s-a terminat.

La vremea sa, Concorde zbura cu o viteză maximă de 2179km/h și făcea drumul Londra – New York în 3,5 ore, comparativ cu cele 8 ore necesare pentru un avion obișnuit. Creșterea prețului combustibilului, costurile extrem de mari de operare, rutele limitate dar și accidentul fatal din 2000, au contribuit la retragerea acestui avion în 2003.

Boom Technologies vrea ca, la 13 ani după dispariția singurului avion supersonic de pasageri, să readucă interesul pentru acest domeniu. Compania lucrează la un succesor al Concorde care să aibă costuri de operare mult mai mici, dar care să aibă și un consum de combustibil mai redus. De asemenea, dacă aceștia pot să reducă zgomotul produs de boom-ul sonic, ce a făcut ca fostul avion supersonic să fie interzis de la zborurile deasupra uscatului, un nou val de avioane supersonice de pasageri ar putea să intre pe piață începând cu 2020.

XB-1 Supersonic Demonstrator, sau Baby Boom, este un model la scara 1:3 al avionului final, acesta apărând în poza de mai sus, alături de avionul în mărime naturală. Viitorul succesor al lui Concorde ar urma să aibă locuri pentru cel mult 45 de pasageri, (în comparație, fostul avion supersonic avea între 92 și 128 de locuri), ar putea călători la viteze cu 10% mai mari, atingând până la 2716km/h și ar călători între Los Angeles și Sydney în doar 6 ore și 45 de minute, comparativ cu cele 15 ore necesare momentan.

Acest avion ar urma să consume cu 30% mai puțin combustibil decât Concorde, dar tot ar consuma mai mult decât avioanele obișnuite. De asemenea, faptul că un număr mic de pasageri poate să zboare cu acest avion înseamnă că prețul unui bilet ar fi destul de scump. Rămâne de văzut dacă va exista un public suficient de mare pentru avion; Virgin Airlines deja are de gând să cumpere până la 10 avioane de acest fel de la Boom Technologies.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: