Autobuzele Mercedes revin în București: Firea a anunțat noile modele STB

Autobuzele Mercedes revin în București: Firea a anunțat noile modele STB
Sursa foto: Gabriela Firea / Facebook

Pe fondul discuțiilor despre cât de poluat e orașul, primarul general Gabriela Firea a anunțat că vor fi aduse autobuze noi în parcul auto STB. Din fericire, nu sunt doar diesel, cum sunt cele Otokar.

Discuțiile despre parcul auto al STB nu-s noi. Cum nici multe dintre autobuze nu mai sunt. Cât aștepți însă niște autobuze electrice pentru București, Firea a anunțat un model hibrid. E produs de Mercedes, e Euro 6 și ar trebui să fie cumpărat în 130 de unități.

Pe 1 martie ajunge în București primul model din această serie. Firea îl prezinta drept prototip, dar nu-i nici pe departe așa ceva. E doar un model pe care STB să-l folosească pentru teste. În mai, ar trebui să ajungă în parcul auto al Societății de Transport 20 de bucăți. Vor fi câte 20 pe lună până în noiembrie, când numărul total ar trebui să ajungă la 130. Între timp, un oraș din România are deja flotă electrică.

Cât costă autobuzele hibrid pentru București

Autobuz hibrid bucuresti

autobuz hibrid pentru bucuresti

Cumpărăturile de acum ajung la circa 50 de milioane de euro. Autobuzele folosit un sistem hibrid, adaptat de la versiunea de bază a Mercedes-Benz Citaro, cu un motor diesel Euro 6 și motor electric.

Autobuzele hibride care vor ajunge în București reprezintă cel mai serios pas pe care Primăria îl face în direcția modernizării parcului auto al STB. Autobuzele Otokar, deja în circulație, au fost cel puțin o modernizare de fațadă. Chiar dacă sunt Euro 6, sunt tot diesel.

Investiția de atunci, pentru transportul în București, s-a ridicat la 100 de milioane de euro. De acești bani, Primăria a cumpărat 400 de autobuze. Acestea sunt împărțite în trei categorii, în funcție de lungime, de la 18 metri până la 10,7 metri cu o versiune intermediară de 12 metri.

Aceste autobuze Mercedes au o capacitate de până la 100 de pasageri: 27 aşezaţi şi 65 în picioare. Modelele care vor circula prin București vor fi echipate cu sisteme ABS, ASR (sistem de protecţie anti-patinare) şi ESP.

Citește și: