Ar putea fi cel mai ciudat material pentru a construi baze pe Marte

Ar putea fi cel mai ciudat material pentru a construi baze pe Marte

O echipă de cercetători sugerează că am putea folosi unul dintre cei mai comuni polimeri organici de pe Pământ pentru a construi adăposturi pe Marte.

Materialul, numit chitină, este produs și metabolizat de majoritatea organismelor biologice și alcătuiește cea mai mare parte a pereților celulari în ciuperci, exoschelete de insecte și solzi de pește.

Echipa, condusă de Javier Fernandez de la Universitatea de Tehnologie și Proiectare din Singapore, a încercat să realizeze materialul prin combinarea unei fibre fabricate din chitină cu material mineral care imită solul marțian. Folosind doar instrumente de bază și chimie simplă, echipa a reușit să construiască un model la scară redusă al unui habitat marțian, așa cum este detaliat în lucrarea publicată în revista PLoS ONE săptămâna aceasta.

Călătoria spre Marte va defini următoarele decenii

„Lucrând cu tehnici de chimie simplă adecvate pentru așezarea timpurie marțiană, am produs biolit marțian folosind chitosan derivat din cuticula artropodă prin tratament cu hidroxid de sodiu, o componentă care poate fi obținută pe Marte prin hidroliza electrolitică”, scrie echipa în lucrarea sa.

În termeni mai simpli, materialul rezultat „se simte ca betonul, dar mult mai ușor”, a declarat Fernandez pentru CNN. „Este, practic, o stâncă foarte ușoară”, a completat el.  „Avem o cale spre fabricarea clădirilor prin instrumente cu imprimare 3D, obținând turnarea cu un singur material”, a adăugat el.

Pentru Fernandez, tehnologiile bioinspirate ar putea defini „o nouă paradigmă în producție, care să ne permită să facem lucruri care nu pot fi atinse de omologii sintetici”, potrivit unui comunicat. El susține, de asemenea, că aceste tehnologii „sunt esențiale nu numai pentru sustenabilitatea noastră pe Pământ, ci și pentru una dintre următoarele mari realizări ale umanității: transformarea noastră într-o specie interplanetară”.

Dacă ajungem pe Marte, nu vom putea duce acolo tot ceea ce omenirea are nevoie pentru a rămâne o perioadă îndelungată de timp sau pentru a construi colonii pe Planeta Roșie. De aceea, trebuie să ne gândim la modalități pentru a construi acolo, cu materialele care ne sunt puse la dispoziție pe planetă, dacă vrem să petrecem o perioadă cât mai mare de timp acolo pentru explorare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: