Descoperirea neobișnuită pe care au făcut-o astronomii pe Marte

Descoperirea neobișnuită pe care au făcut-o astronomii pe Marte

Pentru cât știm despre Marte, o mare parte a planetei rămâne încă înconjurată de mister. Sunt însă momente în care mai descifrăm câte ceva.

Sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a NASA a realizat o imagine a unei formațiuni geologice neobișnuite de pe Planeta Roșie, care îi face confuzi pe oamenii de știință.

Camera HiRise a MRO a dezvăluit o serie de creste neobișnuite, stâncoase, lângă regiunea Aureum Chaos de pe Marte, relatează CNET.

Deși imaginea în sine este din 2011, echipa HiRise a Universității din Arizona a împărtășit-o recent ca o imagine a zilei, alături de declarația că nu au absolut nicio idee de unde au apărut crestele – și o analiză nouă, speculând că ar putea fi rezultatul eroziunii antice.

Ar fi vorba despre o veche stratificare a sedimentelor formate de apă sau de activitatea vulcanică

Trăsăturile geologice ale lui Marte au devenit din ce în ce mai importante pentru astronomi în ultima vreme, pe măsură ce cercetează planeta pentru semne ale apei trecute și prezente. Pentru a înțelege, echipa din Arizona a sugerat că aceste creste bizare au fost formate dintr-un amestec de apă curgătoare și activitate vulcanică.

„Aceasta a fost urmată de probabil miliarde de ani de eroziune a vântului, lăsând fracturile cimentate drept creste de înaltă calitate”, a scris echipa în postarea intitulată „imaginea zilei”. Desigur, nimeni nu știe de fapt ce a format aceste creste, cel puțin încă nu. Până când viitoarele misiuni pe Marte vor cunoaște mai bine mediul și istoria Planetei Roșii, aceste creste vor rămâne probabil un mister nerezolvat.

Zonele care nu sunt plate nu sunt candidați buni pentru explorarea rover-urilor sau pentru aterizarea umană. Acesta este locul în care elicopterele precum cel care călătorește cu roverul Perseverance lansat recent de NASA ar putea fi într-o bună zi util.

„Desigur, această poveste este aproape sigur incompletă, dacă nu chiar greșită”, a scris echipa din Arizona despre presupunerea lor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: