Apple sabotează posesorii de Mac care vor să-și instaleze Windows: ce se întâmplă după tranziția la ARM

Apple sabotează posesorii de Mac care vor să-și instaleze Windows: ce se întâmplă după tranziția la ARM

Până la finele acestui an, Apple va începe să ofere MacBook-uri cu procesoare create in-house, pe arhitectură ARM. Acestea vor fi similare cu cele din iPad sau iPhone, dar vor veni cu niște compromisuri de funcționalitate.

După cum anunțam în urmă cu aproximativ o săptămână, după aproximativ 14 ani, Apple va rupe legătura cu Intel, ca furnizor de procesoare pentru Macbook, iMac și Mac mini. Această schimbare nu se va reflecta sub nicio formă în compromisuri de performanță și ar putea veni cu beneficii adiționale pe partea de eficiență termică.

Există însă o problemă importantă care nu a fost foarte evidentă când au ajuns online detaliile schimbării de platformă de la Intel x86 la ARM. Din păcate, cei care își cumpărau un MacBook pentru a putea rula pe el și Windows 10 în Boot Camp, nu vor mai avea acea posibilitate, pentru simplul fapt că sistemul de operare Microsoft nu funcționează decât pe X86.

Soluția propusă de Apple pentru astfel de scenarii constă în rularea oricărui sistem de operare diferit de macOS în mașină virtuală. Apple nu oferă gratuit o astfel de soluție, dar în cadrul prezentărilor din cadrul WWDC a arătat cum lucrează Debian 10 în Parallels Desktop. Ca referință, prețul de achiziție este de aproximativ 75 de euro pentru aplicația respectivă, dar în funcție de versiunea pe care ți-o dorești poți ajunge să plătești un abonament de 100 de euro pe an.

Dincolo de asta, o parte din problemă este cauzată de Microsoft. Deși există o versiune de Windows 10 pentru ARM, aceea vine la pachet cu propriile probleme de compatibilitate cu aplicații tradiționale. În plus, gigantul din Redmond nu comercializează utilizatorilor casnici aceea iterație a sistemului de operare. Este disponibilă doar pentru producători OEM, cu scopul de a o integra pe hardware-ul propriu, tablete sau laptopuri.

Una peste alta, dacă ai cochetat vreodată cu ideea achiziției unui Mac pentru Windows, ar fi bine să o faci acum, înainte ca sistemele care îți oferă această posibilitate să dispară din magazine.

Citește și: