Aplicațiile care ar fi trebuit să te protejeze s-au dovedit, de fapt, o mare țeapă

Aplicațiile care ar fi trebuit să te protejeze s-au dovedit, de fapt, o mare țeapă

În magazinele Android și iOS găsești o serie de aplicații care-ți promit că au grijă de datele tale și te feresc de viruși. Numai că unele dintre s-au dovedit o mare țeapă.

Dezvoltatorii din întreaga lumea lucrează non-stop pentru a veni pe piață cu soluții adaptate vremurilor pe care le trăim. Tehnologia a devenit mult mai sofisticată, dar așa au evoluat și metodele hackerilor. E motivul pentru care dai la tot pasul de soluții care-ți promit protecție online.

Numai că unele sunt și mare țepe.

Una dintre ele e Sensor Tower, o platformă de analiză pentru dezvoltatori și investitori, extrem de populară. Teoretic, ar fi trebuit să facă doar analiză. Practic, a colectat în secret date de la milioane de utilizatori care și-au instalat programe VPN și aplicații de blocare a reclamelor din Android și iOS. O investigație BuzzFeed News a scos la iveală toate aceste probleme.

Aplicațiile care s-au dovedit a fi o țeapă

Aplicațiile care au colectat în secret datele utilizatorilor au adunat nu mai puțin de 35 de milioane de descărcări. Din 2015 încoace, Sensor Tower deține cel puțin 20 de astfel de aplicații în Android și iOS. Patru dintre ele – Free and Unlimited VPN, Luna VPN, Mobile Data și Adblock Focus — sunt disponibile în Google Play.

Adblock Focus și Luna VPN sunt și-n magazinul Apple.

Odată instalate aplicațiile platformei Sensor Tower, utilizatorilor li se cere să instaleze și un anumit certificat, un fișier micuț care centralizează tot traficul și datele prin intermediul unui telefon. Numai că, deși compania susține că analiza și colectarea datelor sunt anonime, nu e deloc așa în realitate.

 

Mai mult, utilizatorii n-au fost informați că respectivele aplicații erau deținute chiar de platformă. Sensor Tower a invocat principiul competitivității.

Atât Google, cât și Apple au susținut că au eliminat respectivele aplicații sau, cel puțin, unele dintre ele pentru că încălcau politica companiei. Unele, însă, au rămas în analiză.

Citește și: