Vestea dimineții pentru milioane de șoferi: se întâmplă la pompă cu prețurile la benzină, motorină

Vestea dimineții pentru milioane de șoferi: se întâmplă la pompă cu prețurile la benzină, motorină

Anul acesta a fost o binecuvântare pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină, mai ales în România. Prețurile au scăzut la un nivel comparat cu ce se întâmpla în urmă cu 10 ani. O analiză recentă ne arată cum a evoluat situația în august 2020.

Conform analizezi realizate de Consiliul Concurenței, preţul la benzină și motorină a scăzut cu 6-7 bani (benzină standard) şi chiar 8-9 bani (motorină standard). Aceasta e o medie raportată la august 2020.

Monitorizarea în timp real e disponibilă pentru toți șoferii pe platforma online „Monitorul preţurilor carburanţilor”. În august, aplicaţia a înregistrat 6,2 milioane de căutări, din care 18% au fost pentru benzină standard, 18% pentru motorină standard, 17% benzină premium, 17% motorină premium, 16% GPL şi 14% încărcare electrică.

Aceasta a fost lansată anul trecut de autoritatea de concurenţă şi afişează preţurile practicate de către şase reţele de benzinării din România – OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, SOCAR şi Gazprom. Asta înseamnă aproximativ 1.300 de staţii de distribuţie.

Unde sunt cele mai mici prețuri la benzină și motorină?

Conform analizei, cele mai mici tarife la benzină au fost la Lukoil – 4,43 lei pe litru. Cel mai ieftin litru de motorină a fost însă la Petrom – 4,55 lei pe litru.

În ceea ce privește cele mai mari prețuri, benzinăriile Gazprom au avut o medie de 4,6 lei pe litru. La motorină, Gazprom a avut, de asemenea, cele mai mari preţuri – 4,64 lei pe litru.

„Datele Oil Bulletin (publicaţia de profil a Comisiei Europene – n.r.) arată că în săptămâna 24-31.08.2020 preţurile cu taxe (finale) ale benzinei şi motorinei comercializate în segmentul retail din România erau printre cele mai reduse din UE (locul 2 atât la benzină, cât şi la motorină). În ceea ce priveşte preţurile fără taxe, nivelul din România se situa sub media europeană în cazul ambelor produse (-10% faţă de media UE la benzină şi -5,4% la motorină).”
Consiliului Concurenţei

În ceea ce priveşte consumul de carburanţi, în luna august 2020, segmentul de retail de benzină a înregistrat o creştere semnificativă, de circa 31%, comparativ cu luna anterioară, în timp ce consumul de motorină s-a majorat cu aproximativ 26%, conform Agerpres. „Cu toate acestea, se poate vedea, pentru august 2020, un consum de benzină mai redus cu circa 5% faţă de media vânzărilor din luna august din perioada 2017-2019, în timp ce consumul de motorină a fost cu circa 4% mai mare, comparând aceleaşi perioade”, precizează CC.

Citește și:
Etichete: